torsdag 25 april 2024

inloggad som

Femte portföljbolaget för dansk IT-investerare

Investeringar i tidigt skede och aktivt ägande. Det är konceptet för det unga Köpenhamnsbaserade riskkapitalbolaget 1st Corporate Technologies (1CT). Vid månadsskiftet blev den femte investeringen klar.

Det nya portföljbolaget är Hwacha som utvecklar webbanalysverktyget Sitexploration. Mjukvaran används för att kartlägga länkstrukturer på webben, det vill säga vem som länkar till vem. Syftet är att optimera sidors Google-ranking.

Investeringen är typisk för 1st Corporate Technologies då det rör som ett kapitaltillskott i storleksordningen 2-10 miljoner danska kronor och går till en verksamhet inom IT-sektorn som fortfarande är i ett väldigt tidigt skede.

— Vi har också fört diskussioner med ett par svenska bolag och är helt öppna för att göra investeringar på andra sidan Sundet. Det är dock närmast en förutsättning att man är beredd att sitta i våra lokaler i Köpenhamn eftersom vi vill vara nära och jobba aktivt i våra företag, säger 1CT:s partner Jonas Pilgaard.

Den första investeringen gjordes i slutet av 2008. Utöver de åtta anställda i 1CT sitter nu även 20 personer från portföljbolagen på Köpenhamnskontoret. 1CT är också representerat i London genom grundaren Søren Jonas Bruun.

Bland de övriga portföljbolagen finns Caramba Imaging, som tar fram mjukvara för automatisk bildhantering, och RealFiction, som utvecklar holografisk teknik för marknadsföring, med Bang & Olufsens tidigare VD Torben Ballegaard som styrelseordförande.

Joel Lyth

Investeringar i tidigt skede och aktivt ägande. Det är konceptet för det unga Köpenhamnsbaserade riskkapitalbolaget 1st Corporate Technologies (1CT). Vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.