måndag 4 december 2023

inloggad som

Framgång i Latinamerika för Hemocue — utökar forskningen

Ängelholmsbaserade Hemocue, verksamt inom sjukvårdsdiagnostik, rekryterade i fjol 40 nya medarbetare på hemmaplan. Hittills i år har ett tiotal anställts samtidigt som bolaget söker ytterligare personal, däribland en global produktchef. Det är expansion i Latinamerika, Östeuropa, Afrika och Sydostasien som ligger bakom utökningen i Ängelholm.

— Förra året växte försäljningen med 14 procent och även under lågkonjunkturen 2009 växte vi med nästan 10 procent. Nu måste vi utöka både vår forskning och produktion, säger VD Niels Christiansen.

Hemocue säljer egenutvecklad utrustning för tester och analyser som utförs nära patienterna istället för att skickas till något centralt laboratorium. Bland produkterna finns bland annat utrustning för att mäta blodets hemoglobin- och glukoskoncentration. Företaget har framförallt tre typer av kunder: primärvård, sjukhus och blodbanker.

De senaste två och ett halvt åren har bolaget gått från noll till över 40 anställda i Latinamerika, Afrika och Sydostasien. I dag har Hemocue dotterbolag i tio länder med kontor i bland annat Chile, Marocko och Kina. I övriga 120 länder där bolagets produkter säljs sker försäljningen genom lokala distributörer.

Även om verksamheten växer har bolaget samtidigt stora utmaningar på traditionella marknader som Nordamerika och Västeuropa, där utvecklingen varit negativ. På dessa marknader fokuserar många kunder på kostnadsbesparingar, snarare än på expansion, men Niels Christiansen förväntar sig att det vänder till 2012.

Totalt arbetar 450 personer i Hemocue över hela världen, varav 300 finns i Ängelholm. Omsättningen 2010 låg på cirka 760 miljoner kronor. Sedan 2007 ägs Hemocue av amerikanska Quest Diagnostics.

Anders Frick

Ängelholmsbaserade Hemocue, verksamt inom sjukvårdsdiagnostik, rekryterade i fjol 40 nya medarbetare på hemmaplan. Hittills i år har ett tiotal anställts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad