torsdag 18 april 2024

inloggad som

Nordiska ministerrådet säkrar Øresunddirekt med miljonbelopp

Ett nytt bidrag från Nordiska ministerrådet säkrar driften de närmaste åren för informationsbyråerna Øresunddirekt i Malmö och Köpenhamn. Samtidigt går ministerrådet in i styrelsen för den danska verksamheten.

Øresunddirekt arbetar med att informera svenskar och danskar om förhållandena på andra sidan Sundet. Med ett årligt bidrag på 625.000 danska kronor vardera till svenska och danska verksamheten vill Nordiska ministerrådet se ett ökat samarbete dem emellan, samt med andra nordiska informationstjänster som svensk-norska Grensetjänsten och svensk-finsk-norska Nordkalottrådet.

— Det har kommit mycket klagomål på att finansieringen för de här tjänsterna ofta är kortsiktig. Det här är en indikation på att Nordiska Ministerrådet vill att de ska bestå, säger Johan Lindblad, seniorrådgivare på Nordiska ministerrådet.

Ännu har Øresunddirekt i Malmö inte beslutat vad pengarna ska användas till, uppger Bo Strömgren som har samordningsansvar för verksamheten. Budgeten på 5,5 miljoner svenska kronor kommer bland annat från Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen och Skatteverket.

För Øresunddirekt i Köpenhamn står det däremot klart att de nya pengarna behövs för den dagliga driften. Inklusive bidraget från Nordiska ministerrådet ligger budgeten för 2011 på knappt fyra miljoner danska kronor, från bland annat Region Skåne och Region Hovedstaden.

Johan Lindblad räknar med att kontraktet skrivs på inom en månad. Det gäller för tre år framöver, med förbehållet att Nordiska Rådet måste godkänna det på nytt varje år.

Ett nytt bidrag från Nordiska ministerrådet säkrar driften de närmaste åren för informationsbyråerna Øresunddirekt i Malmö och Köpenhamn. Samtidigt går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.