fredag 17 maj 2024

inloggad som

Fullsatt bioinkubator vill fyrdubbla ytan

Men ett 16:e inkubatorbolag på väg in blir Ideon Bioincubator fullbelagt för första gången sedan starten 2007. När inkubatorn nästa år flyttar till Ideon Life Science Village räknar ledningen med att successivt öka lokalytan från dagens 1.000 kvadratmeter till det fyrdubbla.

I dag sitter 15 inkubatorbolag i lokalerna på Biomedicinskt Centrum. En del är enmansfirmor medan bolag som Nexam Chemcial och Spago Imaging vardera börjar närma sig ett tiotal anställda. Under året räknar inkubatorchef Evy Lundgren-Åkerlund med att behöva upprätta kölista på nya bolag som vill in.

Då AstraZeneca vid nästa årsskifte lämnar sina lokaler i Lund blir inkubatorn en av de första som flyttar in i nya Ideon Life Science Village. Redan nu har inkubatorn bytt namn till Lund Life Science Incubator. Den nya hemvisten ska ge gott om utrymme att växa.

— Inom några år siktar vi på att ha 4.000 kvadratmeter mot cirka 1.000 idag. Utöver det vill vi även kunna erbjuda lokaler till utflyttade inkubatorbolag och andra småbolag som vill sitta i den miljön, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Lund Life Science Incubator sysselsätter i dag en handfull personer inklusive konsulter och har en budget på runt åtta miljoner kronor. Huvudfinansiärer är Innovationsbron, Lunds kommun, Region Skåne och EU:s regionala utvecklingsfond.

— Budgeten kommer troligen behöva ökas. Finansiärerna är med oss och vi arbetar på att bland annat få in mer EU-medel, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Erik Olausson

Men ett 16:e inkubatorbolag på väg in blir Ideon Bioincubator fullbelagt för första gången sedan starten 2007. När inkubatorn nästa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]