torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skånsk avloppsteknik på export till Kina

Svensk Vattenskadesäkring i Tomelilla har redan tagit in 15 miljoner kronor i utvecklingskapital för en ny typ av golvbrunnar som ska minska risken för översvämning och dålig lukt. Med ytterligare investeringar på väg ska produkten nu lanseras brett på världsmarknaden, däribland Kina och Mellanöstern.

Den första varianten av golvbrunnen nådde svenska marknaden redan för ett par år sedan. Trots viss försäljning till kommuner och sjukhus i Sverige och Finland har bolaget inte nått något stort genombrott i Norden. Därför har fokus skiftat till utländska marknader. Efter ett ingånget avtal med en leverantör i Kina, och pågående förhandlingar med bolag i Mellanöstern, gör VD Johnny Söderström bedömningen att omsättningen redan 2011 ska växa från ett par hundra tusen till över tio miljoner kronor.

Golvbrunnen ska minska risken för vattenskador genom säkerhetsventiler i form av kulor som förhindrar bakvatten. Avrinningsvattnet från till exempel ett badkar kan därmed inte tränga upp genom anslutande golvbrunnar vid stopp i avloppet, utan stannar i badkaret. Ventilerna ska också stoppa lukt och bakteriespridning från avloppsnätet.

Produktutveckling och design sker till stor del med hjälp av danska konsulter medan produktionen ligger i Kina och Taiwan. Knappt tjugo personer arbetar i dag med olika delar av verksamheten, flertalet i Danmark.

Nu siktar bolaget på att inom en snar framtid ta in totalt fem miljoner kronor till i riskkapital.

— Vi har kapitalstarka ägare i ryggen men tittar på möjligheten att ta in en ny delägare som kan hjälpa oss på den nordiska marknaden. Där har vi hamnat något på efterkälken, säger Johnny Söderström.

Golvbrunnen har Johnny Söderström utvecklat tillsammans med sin far. De äger också 51 procent av aktierna i verksamheten. Därutöver finns två danska investerare, advokat Frederik Bruhn-Petersen och Lars Frederiksen, som driver konsultfirman CIS Consult, samt ett japanskt bolag. Styrelseordförande är Peter Thörnwall, delägare på advokatbyrån Gärde Wesslaus i Skåne.

Joel Lyth

Svensk Vattenskadesäkring i Tomelilla har redan tagit in 15 miljoner kronor i utvecklingskapital för en ny typ av golvbrunnar som ska minska risken för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.