onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Skånsk avloppsteknik på export till Kina

Svensk Vattenskadesäkring i Tomelilla har redan tagit in 15 miljoner kronor i utvecklingskapital för en ny typ av golvbrunnar som ska minska risken för översvämning och dålig lukt. Med ytterligare investeringar på väg ska produkten nu lanseras brett på världsmarknaden, däribland Kina och Mellanöstern.

Den första varianten av golvbrunnen nådde svenska marknaden redan för ett par år sedan. Trots viss försäljning till kommuner och sjukhus i Sverige och Finland har bolaget inte nått något stort genombrott i Norden. Därför har fokus skiftat till utländska marknader. Efter ett ingånget avtal med en leverantör i Kina, och pågående förhandlingar med bolag i Mellanöstern, gör VD Johnny Söderström bedömningen att omsättningen redan 2011 ska växa från ett par hundra tusen till över tio miljoner kronor.

Golvbrunnen ska minska risken för vattenskador genom säkerhetsventiler i form av kulor som förhindrar bakvatten. Avrinningsvattnet från till exempel ett badkar kan därmed inte tränga upp genom anslutande golvbrunnar vid stopp i avloppet, utan stannar i badkaret. Ventilerna ska också stoppa lukt och bakteriespridning från avloppsnätet.

Produktutveckling och design sker till stor del med hjälp av danska konsulter medan produktionen ligger i Kina och Taiwan. Knappt tjugo personer arbetar i dag med olika delar av verksamheten, flertalet i Danmark.

Nu siktar bolaget på att inom en snar framtid ta in totalt fem miljoner kronor till i riskkapital.

— Vi har kapitalstarka ägare i ryggen men tittar på möjligheten att ta in en ny delägare som kan hjälpa oss på den nordiska marknaden. Där har vi hamnat något på efterkälken, säger Johnny Söderström.

Golvbrunnen har Johnny Söderström utvecklat tillsammans med sin far. De äger också 51 procent av aktierna i verksamheten. Därutöver finns två danska investerare, advokat Frederik Bruhn-Petersen och Lars Frederiksen, som driver konsultfirman CIS Consult, samt ett japanskt bolag. Styrelseordförande är Peter Thörnwall, delägare på advokatbyrån Gärde Wesslaus i Skåne.

Joel Lyth

Svensk Vattenskadesäkring i Tomelilla har redan tagit in 15 miljoner kronor i utvecklingskapital för en ny typ av golvbrunnar som ska minska risken för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.