fredag 23 februari 2024

inloggad som

Swebus testar Lundateknik för positionsstyrd reklam

Lundabolaget Geosignage är på väg att plocka Swebus som första kund. Just nu genomförs ett pilotprojekt där resenärerna får bildskärmsbaserad information, reklam och hållplatsmeddelanden baserat på var bussen för tillfället befinner sig. Det sker automatiskt och systemet kan uppdateras på distans med hjälp av bussens befintliga uppkoppling mot internet.

Premiärturen skedde igår med två bussar på sträckan Köpenhamn-Uppsala, en av Swebus längsta linjer. På så vis testas tekniken också när landsgränser passeras. Om systemet blir framgångsrikt kan Swebus tänka sig att sänka priset på bussbiljetterna.

— Med alternativa intäkter genom sponsorer kan man tänka sig helt reklamfinansierade bussar och på så vis erbjuda väldigt billiga bussresor, säger Peter Björnlund, IT-chef på Swebus.

Närmast ska Swebus undersöka vad kunderna tycker om det hela.

— Vi äger ju våra resenärer i flera timmar, vilket är lite speciellt. Genom att styra reklam och information får vi en kommunikation som hela tiden är relevant för dem, säger han.

Geosignage leds från inkubatorn VentureLab av ingenjörsstudenten Johan Posse tillsammans med några programmerare. Bolaget har fått bidrag från bland annat Almi, men räknar med att i år nå en högst blygsam omsättning. Varken Geosignage eller Swebus vill uppge budgeten för pilotprojektet.

Anders Frick

Lundabolaget Geosignage är på väg att plocka Swebus som första kund. Just nu genomförs ett pilotprojekt där resenärerna får bildskärmsbaserad information, reklam och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.