lördag 20 april 2024

inloggad som

Storavtal räckte inte — Ludesi i konkurs

Malmöföretaget Ludesi har gått i konkurs. I maj tecknade bolaget avtal med den börsnoterade instrumentjätten Bio-Rad Laboratories, som tog in Ludesis mjukvara Redfin i sitt sortiment. Redfin marknadsfördes av Bio-Rad så sent som i förra veckan på årsmötet för den internationella proteinforskningsorganisationen HUPO. Men nu är Ludesis pengar slut.

— Det tog två år att få avtalet med Bio-Rad och därefter har försäljningen inte tagit fart på det sätt vi förväntat oss. Ludesis bästa möjlighet var att sälja via någon med en stor marknadsandel — men vi har dött på kuppen, säger Ludesis VD Ola Forsström-Olsson.

Ludesis mjukvara Redfin används för analys av de bilder man får vid så kallad 2D-gel-elektrofores. Tekniken används bland annat av forskare inom läkemedelsindustrin för att undersöka hur olika ämnen påverkar proteinerna i en cell. Ludesi grundades 2001 i forskningsbyn Ideon i Lund och lanserade två år senare sin första mjukvaruversion.  Till en början skötte bolaget själv försäljningen, men bytte strategi till att sälja via distributörer och sluta avtal med instrumenttillverkare.

Enligt Ola Forsström-Olsson har marknaden förändrats mycket de senaste fem åren när många forskningsinstitut och universitetssjukhus, huvuddelen av Ludesis kunder, fått kraftigt minskade forskningsanslag. Ludesi har bara gått med vinst ett år, 2005. Största ägare är riskkapitalbolaget InnnovationsKapital, följt av Ola Forsström-Olsson och Sjätte AP-fonden. Någon bryggfinansiering har inte varit aktuell den senaste tiden.

— Jag kan förstå att ägarna ville se en tydligare uppgång. Generellt sett är det lite mindre affärer på sommaren, men med en så stor aktör som Bio-Rad kunde man vänta sig en viss utveckling. Utan den blir väl ägarna tveksamma till om det finns en marknad därute, säger Ola Forsström-Olsson.

I våras hade Ludesi omkring tio anställda, men vid konkurstillfället fanns bara tre kvar. Ledningen hade då undersökt flera möjligheter för att driva verksamheten vidare, bland annat försäljning av bolaget, men utan framgång. Konkursförvaltare Carl Gustaf Trägårdh ser inga möjligheter att sälja konkursboet, utan arbetar på en total avveckling.

Lisa Kirsebom

Malmöföretaget Ludesi har gått i konkurs. I maj tecknade bolaget avtal med den börsnoterade instrumentjätten Bio-Rad Laboratories, som tog in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.