fredag 19 april 2024

inloggad som

… med Nordic Venture Partners som säljare

Då Polar Rose grundades som Ground Truth Vision 2004 ägdes bolaget främst av grundarna och de anställda. Men när verksamheten nu sålts till Apple är det Köpenhamnsbaserade Nordic Venture Partners som kammar hem den absoluta majoriteten av den hemliga köpeskillingen.

Polar Roses teknik för ansiktsigenkänning är sprungen ur grundaren Jan-Erik Solems doktorsavhandling om matematiska metoder för bildanalys och bygger bland annat på att skapa tredimensionella modeller av föremål och ytor i tvådimensionella bilder. Från början var tekniken tänkt att användas för övervakningsmarknaden, men ganska snart skiftade fokus till att istället handla om ansiktsigenkänning på nätet.

2006 gick Nordic Venture Partners in med fyra miljoner euro i finansiering. Sedan dess har bolaget gått in med ytterligare kapital. Inför den senaste emissionen i somras ägde riskkapitalbolaget närmare 97 procent av Polar Rose. Bland övriga ägare stod Jan-Erik Solem för största delen, med drygt två procent av aktierna.

Hösten 2009 tog Carl Silbersky över som VD efter danska IT-entreprenören Nikolaj Nyholm. Sedan dess har fokus främst legat på att paketera om bolagets mjukvara för att kunna licensiera den till olika ändamål, där mobiltelefoner blivit ett av de viktigaste. Vid mobilmässan i Barcelona i februari visades den första mobilprodukten, Recognizr. Appen används för att automatiskt få kontaktinformation till tidigare okända personer genom att rikta mobilkameran mot dem.

Polar Rose har i dag 15 anställda, varav tre i Malmö. Resten sitter i Warszawa och forskningsparken Sophia Antipolis utanför Nice.

Nordic Venture Partners bildades år 2000 som en avknoppning från Danske Bank. Genom sina olika fonder förfogar bolaget över sammanlagt cirka 335 miljoner euro.

Erik Olausson

Då Polar Rose grundades som Ground Truth Vision 2004 ägdes bolaget främst av grundarna och de anställda. Men när verksamheten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.