tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Nytt förvärv för försenat koncernbygge i Malmö

Efter att har förlängt teckningstiden två gånger stänger Malmöbaserade Springplanet slutligen emissionen. Inte för att pengarna kommit på plats, utan för att koncernen är på väg att förvärva ett tryckeri i Värnamo.

Med tryckeriet Fälth & Hässler får den nybakade Springplanetkoncernen fyra verksamhetsgrenar. Sedan tidigare ingår reklambyrån XXL, även den i Värnamo, samt Malmöbaserade Digial4u och webbutvecklaren Pixelant i Staffanstorp. Med Fälth & Hässler ska Springplanet bli starkare på publicering i flera kanaler, så kallad cross-media, menar VD Björn Skölderud.

Springplanet skulle enligt tidigare planer noteras på Aktietorget 20 augusti efter en nyemission på 7,5 miljoner kronor. Emissionen har förlängts två gånger och stängs nu, trots att bolaget inte lyckats få in det utställda minimibeloppet på 4,5 miljoner kronor. Skälet är främst att den planerade affären med Fälth & Hässler ändrat värderingen och prognoserna för koncernbygget, uppger VD Björn Skölderud.

— Styrelsen arbetar på att lösa finansieringen på något annat sätt framöver, säger Björn Skölderud.

Noteringen är nu planerad till sista kvartalet 2010. Förvärvet av Fälth & Hässler ska ske med nyemitterade Springplanetaktier och vara klart till årsskiftet. Koncernen kommer i så fall få cirka 70 anställda, varav ett 20-tal i Malmö. Men någon flytt av huvudkontoret från Malmö till Värnamo blir inte aktuell, uppger Björn Skölderud.

— Fälth & Hässler blir en stor del av koncernen till en början, men vi planerar fler förvärv framöver som kommer ändra den balansen.

XXL, Digital4u och Pixelant hade 2009 en sammanlagd omsättning på cirka13 miljoner kronor. Fälth & Hässler omsatte senaste räkenskapsåret115 miljoner kronor.

Erik Olausson

Efter att har förlängt teckningstiden två gånger stänger Malmöbaserade Springplanet slutligen emissionen. Inte för att pengarna kommit på plats, utan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.