tisdag 23 april 2024

inloggad som

Adrea i konkurs efter storbråk…

Riskkapitalbolaget Adrea i Malmö har gått i konkurs. Under våren har en ägarstrid rasat kring ett av portföljbolagen och som ett led i detta har Adrea stämt en rad svenska finanskändisar.

Rapidus kan idag avslöja att bland de stämda finns tennisesset Stefan Edberg och riskkapitalisten Susanna Falkengren, känd från Draknästet i tv. Bakgrunden är att Adrea fråntogs kontrollen över Rosenqvists Mekaniska Verkstad (RMV) i Gärds Köpinge utanför Kristianstad vid en bolagsstämma i mars. Adreas representanter, Dan Fagerberg och Carl Knutsson, tvingades då lämna sina styrelseposter.

Motiveringen från de övriga aktieägarna var att Adrea misskött styrningen av RMV, framgår av stämningsansökan vid Göteborgs tingsrätt. Bland annat ska Adrea ha beviljat lån till andra portföljbolag och på så sätt äventyrat RMV:s finansiella ställning.

Men Adrea har alltså svarat med att stämma övriga ägare, med hänvisning till att de brutit de ingångna aktieägar- och managementavtal som skulle säkra Adreas kontroll över RMV. Totalt stäms övriga ägare på över tjugo miljoner kronor för brutna avtal.

I början av maj tog händelserna en ny vändning då Adrea lämnade in sin egen konkursansökan. Konkursförvaltaren Håkan Molander uppger att bolaget bland annat har en bankskuld på 2,3 miljoner kronor och att en mer fullständig lista på de aktuella skulderna ska vara klar inom ett par veckor. Han vill inte i dagsläget säga huruvida konkursboet kommer att driva stämningsansökan vidare.

Adrea äger RMV via bolaget Astilbe.

Joel Lyth

Riskkapitalbolaget Adrea i Malmö har gått i konkurs. Under våren har en ägarstrid rasat kring ett av portföljbolagen och som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad