söndag 12 maj 2024

inloggad som

Dansk elbilssatsning kan komma till Skåne

|  
|  

Amerikanska Better Places överväger att utvidga sitt nät av laddnings- och batteribytesstationer för elbilar från Danmark till södra Sverige. Bolaget står bakom den största satsningen hittills i Danmark på eldrivna privatbilar.

Better Places system är en kombination av laddstolpar och tankstationer, där ett tomt batteri kan bytas mot ett uppladdat genom en lucka på bilens undersida. Laddningen ska även kunna ställas in så att den sker när det finns ett överskott av ström i nätet.

Hittills finns ett 50-tal laddningsstationer vid parkeringsplatser i Köpenhamn, bland annat på Amaliegade, vid Köpenhamns rådhus och Hotel Kong Arthur. Först ut utanför huvudstaden blir sträckan Köpenhamn-Odense-Århus och Aalborg.

Samarbetsavtal finns med ett tiotal kommuner, med målet att inkludera samtliga 98 danska kommuner — och på sikt även södra Sverige.

— Vi är mycket intresserade av att få med hela Öresundsregionen och ska nu undersöka möjligheterna för intelligent uppladdning och batteribyte i Sydsverige, säger Mikkel Linnet, kommunikatör på Better Place.

Better Place samarbetar med Nissan-Renault men arbetar också på att ta fram standardiserade batteripaket till elbilar från andra tillverkare. Företaget har huvudkontor i Kalifornien men finns även representerat i Australien och Israel. Danmark och Israel är de första länderna i världen där bolagets lösning implementerats.

Keld Broksø

Amerikanska Better Places överväger att utvidga sitt nät av laddnings- och batteribytesstationer för elbilar från Danmark till södra Sverige. Bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen