fredag 19 april 2024

inloggad som

TAT-grundare satsar på streckkodsläsare i mobilen

Malmöbolaget ipiit vill göra det lättare att hitta rätt bland livsmedelshyllorna. En avläsning av streckkoden med mobilen ska bland annat avslöja matvarornas innehåll, visa dess miljöpåverkan och ge recept och tips från andra användare. Företaget har nu fått TAT-grundaren Hampus Jakobsson som finansiär.

Bolaget är en avknoppning från IT-konsultbolaget Schoth Corp, som Betty Toth och Rosalie Schill driver i Sverige och USA. Båda två har ett förflutet i den skånska IT-branschen genom Framfab och Sony Ericsson.

ipiit utvecklar mjukvara som utnyttjar mobilens kamera för att läsa av streckkoder. Till sommaren räknar Betty Toth med att släppa tekniken i form av en nedladdningsbar app, i första versionen anpassad för Androidtelefoner.

— Sverige ser vi som en testmarknad, det är i USA tjänsten har riktigt stor potential, säger hon.

Bolaget arbetar nu med att sammanställa den databas som är nödvändig för att göra mobilappen användbar från start. På sikt är meningen att matproducenterna själva ska lägga upp information om sina varor i databasen. Det är också producenterna som ipiit ser som sina potentiella kunder.

— Programmet ska vara gratis för användarna. Intäkterna genereras från producenterna som är intresserade av att förstå mer om vad konsumenten undrar och väljer, genom att titta på deras scanningsmönster. Användaren kan i sin tur exempelvis få information och receptförslag från leverantören presenterade i mobilen, likt de broschyrer som ofta finns i butikerna i dag, säger Betty Toth.

Joel Lyth

Malmöbolaget ipiit vill göra det lättare att hitta rätt bland livsmedelshyllorna. En avläsning av streckkoden med mobilen ska bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.