fredag 23 februari 2024

inloggad som

IT-bolag i Köpenhamn siktar på Sverige

|  
|  

Efter fyra års paus riktar House of IT i Köpenhamn åter blickarna mot Sverige. Bolaget utvecklar mjukvara åt informationscentraler med pekskärm och webbkameror till offentliga institutioner, exempelvis sjukhus.

Gentofte Hospital har just köpt ett system som också kan skriva ut en färdbeskrivning genom de vindlande sjukhuskorridorerna. Det är bland annat den produkten som nu ska exporteras till Sverige.

— Det går bra i Norge och Danmark nu, därför vore det helt tokigt att inte prova i Sverige också. Planen är att etablera sig i antingen Malmö, Göteborg eller Stockholm. Platsen är inte så viktig, men det är viktigt att vi får tag på de personer eller det bolag som tror på vår idé i Sverige, säger Michael Lorentzen, partner i bolaget.

Fram till 2006 hade House of IT en anställd som bodde i Sverige och skötte affärerna över Sundet. Sedan dess har platsen varit vakant. Michael Lorentzen tror inte på att sköta den svenska försäljningen från Köpenhamn, även om antalet svenska kunder i dag är litet. Skillnader i marknad, lagstiftning och företagskultur gör att infödda svenskar sköter försäljningen bäst, menar han.

House of IT har just flyttat till nya lokaler i Valby i södra Köpenhamn. Michael Lorentzen räknar med att omsätta tio miljoner danska kronor i år mot sex miljoner 2009. Skälet till optimismen är att bolaget i år redan har fått in order för 5,5 miljoner danska kronor i Danmark, där bolaget har sex anställda. Även hos partnern i Norge arbetar sex personer, men alltså ingen i Sverige än så länge.

Keld Broksø

Efter fyra års paus riktar House of IT i Köpenhamn åter blickarna mot Sverige. Bolaget utvecklar mjukvara åt informationscentraler med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.