fredag 3 maj 2024

inloggad som

Know IT-chefer bildar riskkapitalbolag — första investeringen klar

Flera ledande personer inom Know IT har gått samman och bildat ett nytt skånskt riskkapitalbolag med namnet Uisge. Värmepumpbolaget Thermoheat Sweden i Åhus blir första satsningen.

I ledningen för det nya riskkapitalbolaget sitter bland andra Håkan Paulsson, Mikael Kretz, Jonas Svensson och Axel Holtås, samtliga med höga positioner inom Know IT-koncernen.

— Vi tänker inte agera inom något specifikt område utan tittar brett på intressanta objekt i främst Skåne. Det är mycket tillfälligheter som avgör vilka möjligheter som dyker upp, säger Axel Holtås.

Det rör sig om ren pengaplacering där ägarna inte ska vara aktiva i den operativa verksamheten. Axel Holtås säger att ytterligare investeringar är aktuella redan i år, men att det ännu inte finns några konkreta planer.

Personal och verksamhet i Thermoheat har köpts över från ett bolag som heter Svensk Värmepumps Industri, som tillverkat egenutvecklade värmepumpar i Åhus sedan början av 2000-talet. Senaste siffrorna från Svensk Värmepumps Industri är från 2008 då bolaget omsatte drygt två miljoner kronor och gjorde en halv miljon i förlust.

— Vi har gjort investeringar i fabriken för att snabbt kunna skala upp tillverkningen. En uppskattning är en försäljning på 100 system i år följt av 200 nästa år, säger Axel Holtås som nu gått in som ordförande i Thermoheat.

Företagets värmepump bygger på standardkomponenter. Men bland annat en lösning med en slinga för vattnet istället för ett särskilt kärl, gör pumpen mer driftsäker och ger den större uppvärmningskapacitet än vad som är gängse idag, uppger Axel Holtås.

Tre personer kommer initialt vara anställda i Thermoheat.

Konsultbolaget Know IT har runt 1.100 anställda och är noterat på Stockholmsbörsens Small Cap-lista. Håkan Paulsson och Mikael Kretz är chefer inom Create Group, en del av Know IT med drygt 200 medarbetare i Malmö, Lund, Helsingborg och Älmhult. Axel Holtås och Jonas Svensson är VD respektive vice VD för Yahm som Know IT köpte upp 2007.

Joel Lyth

Flera ledande personer inom Know IT har gått samman och bildat ett nytt skånskt riskkapitalbolag med namnet Uisge. Värmepumpbolaget Thermoheat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.