tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Aleris öppnar i Malmö — nytt sjukhussamarbete över Sundet

|  
|  

Vårdföretaget Aleris vill nyttja alla möjligheter till synergier vid Öresund. När kejdan inom kort öppnar en avdelning i Malmö ska både personal och utrustning användas på tvärs över Sundet.

— Utbytet över Sundet har kommit igång så smått och vi vill se betydligt mer av det. Även inom inköp har vi börjat upphandla gemensamt i Danmark och Sverige. Det ger oss fördelar tillsammans med den låga svenska kronkursen, förklarar Aleris enhetschef i Danmark, Nis Alstrup.

Enheten i Hørsholm använder redan svensk personal.

— Vi använder ryggkirurger från Sverige nu. Svenska fetmakirurger är också tänkta att kunna arbeta på de danska avdelningarna, berättar Nis Alstrup.

Aleris har drygt femton sjukhus i Danmark, Norge och Sverige. Huvudkontoret ligger i Stockholm och det nya Malmösjukhuset i Öresundssamarbetet ska i första läget syssla med ortopedi och plastikkirurgi. Tanken är sedan att sjukhuset ska växa.

Aleris har precis lagt ner en enhet i Odense. Det nya sjukhuset i Malmö ska samarbeta särskilt med avdelningen i Hørsholm, men även med avdelningarna i Århus, Esbjerg, Herning och Aalborg. Aleris är Danmarks enda landstäckande privatsjukhus med totalt 80 sängplatser och 16 operationssalar där.

Nis Alstrup är ordförande för danska Brancheforening for privathospitaler og klinikker, BPK, som noterat det offentliga samarbetet mellan sjukhus i Region Hovedstaden och Region Skåne som en konkurrensfaktor. Men han ser det som vansinnigt att skicka patienter över Sundet, som sker i det offentliga i dag.

— Det finns massor av patientplatser på privatsjukhus, så varför skicka patienter från Danmark till Sverige till en högre kostnad? Det är dock förnuftigt att flytta på dyr utrustning eller högutbildad personal, menar Nis Alstrup.

Keld Broksø

Vårdföretaget Aleris vill nyttja alla möjligheter till synergier vid Öresund. När kejdan inom kort öppnar en avdelning i Malmö ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.