fredag 29 mars 2024

inloggad som

Action Pharma försenade med kapitalresning

Bioteknikföretaget Action Pharma, baserat i Holte norr om Köpenhamn, är över ett år försenat med en kapitalresning på 25-30 miljoner euro. Nu är planen att få in ny finansiering under nästa år.

Rapidus rapporterade i september ifjol att företaget räknade med att i början av 2009 ha landat kapital, men så blev det inte.

— Det är exceptionellt svårt att resa pengarna i år. Misslyckas vi att resa dessa pengar existerar vi inte om två år, men vi kommer att lyckas, säger VD och medgrundare Søren Nielsen.

Han ser optimistiskt på sin projektportfölj: en läkemedelskandidat i klinisk fas II, en annan i fas I och  tre andra som är prekliniska. Företaget har en slimmad organisation där den lilla staben på 14 anställda nästan uteslutande består av forskare och utvecklare.

Bolaget, som nyligen öppnat ett kontor för prekliniska försök i nya biokuvösen Cobis, grundades 2001 av Søren Nielsen och Jørgen Frøkiær, professorer vid Århus universitet, samt Thomas Jonasson från Köpenhamns universitet. Østjysk Innovation sköt då in två miljoner danska kronor i projektet och under 2006 gick riskkapitalbolag in med 60 miljoner. Ifjol kom ytterligare 15 miljoner euro i riskkapital. Investerare är Global Life Science Ventures, Sunstone Capital, SLS Venture, Inventure Capital och svenska InnovationsKapital.

Den längst framskridna läkemedelskandidaten i klinisk fas II — AP214 mot organskador — testas just nu på Rigshospitalet i Köpenhamn. Tidigare var också Karolinska sjukhuset i Stockholm partner.

Søren Nielsen vann Novo Nordisk Prize 2009 för ”unik medicinsk forskning”. Utöver behandling mot organskador vid blodproppar och kirurgiska ingrepp utvecklar bolaget läkemedel mot typ 2-diabetes.

Keld Broksø

Bioteknikföretaget Action Pharma, baserat i Holte norr om Köpenhamn, är över ett år försenat med en kapitalresning på 25-30 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]