onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Lagändring lyfter Helsingborgsföretag

Helsingborgsbolaget Nutid, som utvecklar mjukvara för biografer och kassasystem, ökar sin omsättning med 50 procent i år. Skälet är den nya kassalag som vid årsskiftet tvingar omkring 200.000 handlare att uppgradera sina system.

Nu hoppas Nutid ta ännu fler kunder, genom ett avtal med företaget OMMH på Minc i Malmö som skapat ett system för att koppla kassorna direkt till bokningssystem på webben.

— Vi kommer inte att tjäna något direkt på avtalet, men vi kan få lättare att sälja in vårt system eftersom det här blir en bra funktion för våra kunder, säger Nutids VD Bert Fröberg.

Företaget har fyra anställda och ägs av grundarna Bert Fröberg och Andreas Hammar. 2008 var omsättningen 5 miljoner kronor, i år räknar man med mellan 7 och 8 miljoner och 2010 med ännu mer. Kundtillströmningen har ökat kraftigt under hösten sedan Skatteverket i somras offentliggjorde en första lista över vilka kassasystem som är godkända enligt den nya lagen. Lagen ska öka kontrollmöjligheterna och minska skattefusket.

OMMH Scandinavia utvecklar webbaserade lösningar för företag, bland annat tjänsterna PositionGreen och Bestsms. Nutid har ett hundratal återförsäljare i hela landet som nu kan börja marknadsföra OMMH:s teknik för att koppla ihop kassasystem med internetbokning.

— Det kan bli en betydande del av vår verksamhet om vi får ordentlig snurr på det, säger OMMH:s VD Ola Andersson.

Han räknar med en intäkt på ungefär 300 kronor i månaden per sålt system, och undersöker också möjligheten att sälja via andra kanaler. OMMH:s tjänst Bestsms, för information från skolor till elever, används i dag på 29 skolor. Målet är 100 skolor till sommaren 2010. Just nu utvärderas den av Karlskrona kommun som kan bli först med att använda tjänsten i både gymnasiet och högstadiet.

Lisa Kirsebom

Helsingborgsbolaget Nutid, som utvecklar mjukvara för biografer och kassasystem, ökar sin omsättning med 50 procent i år. Skälet är den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.