torsdag 25 april 2024

inloggad som

MedicPen utvecklar ny produkt i Lund

Börsnoterade Halmstadsbolaget MedicPen planerar lansering av en ny produkt nästa år — och än en gång står ett Lundabolag för utveckling och produktion. Det är teknikföretaget Cervitrol som färdigutvecklar och tillverkar de första exemplaren av MedicPens nya elektroniska tablettdoserare.

— Det har gett oss en möjlighet att arbeta mer med medicinteknik, och vi kommer naturligtvis försöka få fler uppdrag från medicinteknikbolag framöver, säger Magnus Bredberg, ekonomi- och marknadsansvarig på Cervitrol.

MedicPen säljer redan flera varianter av en elektronisk tablettdoserare, som delvis utvecklades av Henriksson & Konsultpartners i Lund. Det samarbetet är dock avslutat. Den nya produkt som Cervitrol utvecklar ska vara mer flexibel och ha plats för fler läkemedel. Vem som ska stå för massproduktionen är inte beslutat ännu.

Cervitrol utvecklar och tillverkar produkter på uppdrag av kunder, i dag omkring tjugo stycken, där den största är koncernen Baldwin Jimek som tillverkar bland annat styrsystem för tryckpressar. Bland övriga kunder finns Tetra Pak och flera Ideonföretag. Cervitrol har 18 anställda och en omsättning på ungefär 25 miljoner kronor per år. Bolaget grundades av Leif Cronvall, som även står bakom bland andra Ideonbolagen Microfluid och Reosense. Cervitrol såldes för ett år sedan till holdingbolaget Domitech AB i Lund.

MedicPen noterades på AktieTorget för tre år sedan efter en övertecknad emission till svenska och danska investerare. Kunderna är patienter, vårdpersonal och läkemedelsindustri, men försäljningen har gått trögt. Bolagets kvartalsrapport som publicerades i dag visar en omsättning på drygt 30.000 kronor för perioden, med en förlust efter finansiella poster på drygt 4 miljoner. En till emission blir troligen aktuell innan MedicPen kan visa positivt kassaflöde.

Lisa Kirsebom

Börsnoterade Halmstadsbolaget MedicPen planerar lansering av en ny produkt nästa år — och än en gång står ett Lundabolag för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.