fredag 17 maj 2024

inloggad som

Motigt för Plan B:s danska satsning

|  , , ,

Så sent som i våras fick Malmöbaserade Plan B pris i Danmark för sitt konsultarbete med storkunden Vestas. Men på affärssidan går det trögt, i det gemensamma Köpenhamnsbolaget med Sigma har alla utom en av de åtta anställda fått gå.

Plan B är ett konsultbolag inriktat på förändringsprocesser i bolag. Genom köpet förra hösten av 60 procent av Connector A/S, då ett helägt dotterbolag till IT-konsultjätten Sigma, ville Plan B fördjupa sin satsning på Danmark.

Samtidigt inleddes ett närmare samarbete med Sigmabolaget iMål Projektledning. Totalt sysselsatte bolagen drygt 50 personer och siktade på att bli 100 i Öresundssregionen inom ett par års tid. 

— Marknaden räckte inte till i finanskrisen. Men vi har inte heller fått så många synergieffekter med vår svenska verksamhet som vi trodde, säger Plan B:s VD Margaretha Spjuth.

Plan B har i dag åtta anställda i Sverige, bland annat på ett nyöppnat kontor i Stockholm. Men att avveckla verksamheten i Danmark är inte aktuellt, uppger Margaretha Spjuth. Istället hoppas hon på fler koncernövergripande uppdrag som det med Vestas, vilket höjde omsättningen under 2008 till 25 miljoner kronor, från knappt fem miljoner året före.

— I år kommer vi att omsätta ungefär tio miljoner i Sverige och 2-3 miljoner i Danmark. Målet är att få upp omsättningen i Danmark till samma nivå som Sverige, säger Margaretha Spjuth.

Nu sköts konsultuppdragen i Danmark dels från Sverige, dels med danska underkonsulter.

Bland Plan B:s kunder finns förutom Vestas bland annat RUAG Space (före detta Saab Space), Lunds universitet samt en rad skånska kommuner, däribland Malmö stad.

Erik Olausson

Så sent som i våras fick Malmöbaserade Plan B pris i Danmark för sitt konsultarbete med storkunden Vestas. Men på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]