onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Lund centrum när Sony Ericsson bygger egen App Store

|  ,
|  

Sony Ericsson öppnade i somras en ny elektronisk marknadsplats för mjukvara till mobiltelefoner. I den första omgången har 150 olika program godkänts, främst e-böcker och spel.

— 150 applikationer är ganska bra för att vara första månaden, även om vi ligger ett tag efter Apple, säger Erik Starck som arbetar i den Lundabaserade utvecklingsavdelningen som ligger bakom webbplatsen Developer World.

Där kan programutvecklarna – såväl amatörer som proffs – diskutera med varandra och ladda upp egna program. Dessa godkänns sedan av Sony Ericsson innan de läggs ut till försäljning.

Själva försäljningen sköts genom PlayNow Arena, en marknadsplats som tidigare mest var inriktad på musik, bilder och ringsignaler som koncernen själv producerat. Vid försäljningen tar Sony Ericsson 30 procent, medan återstående 70 procent går till utvecklaren. Konkurrenterna har haft liknande tjänster sedan länge. Apples App Store, med drygt 75.000 uppladdade program för Iphone och Ipod touch, är kanske den mest kända.

Developer World presenterades av Sony Ericssons partnerutvecklingschef Christopher David på konferensen JavaOne i San Francisco i juni.

— Den här satsningen är viktig. Hela Sony Ericsson har positionerat sig kring entertainment, som är fundamentet för våra produkter. Samtidigt ser vi det inte som en verksamhet där vi ska tjäna storkovan, utan som en service i en helhetslösning, säger Christopher David.

Han menar att det här sättet att arbeta medför en större öppenhet och dialog, vilket är nytt för företaget, som traditionellt sett försöker skydda mot insyn i utvecklingen.

Anders Frick

Sony Ericsson öppnade i somras en ny elektronisk marknadsplats för mjukvara till mobiltelefoner. I den första omgången har 150 olika […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad