fredag 26 april 2024

inloggad som

Kinaveteran ny VD på TerraNet…

Ideonbolaget TerraNet blickar mot Kina för såväl utveckling som produktion av bolagets mobilteknik. Nu plockas Pär-Olof Johannesson, med ett förflutet från bland annat Ericssons och ABB:s verksamheter i Kina, in som ny VD.

Pär-Olof Johannesson ersätter därmed grundaren Anders Carlius på chefsstolen. Carlius kommer dock jobba kvar nära den nya VD:n med bland annat marknadsfrågor, uppger Anders Rantén, styrelseordförande i TerraNet.

— Anders Carlius är ung och entusiastisk, men har liten erfarenhet av stora, internationella affärer. Därför har han valt att avgå inför de tunga förhandlingar vi står inför, säger han till Rapidus.

TerraNets teknik är tänkt att byggas in i mobiltelefoner för att göra dem till såväl sändare som mottagare av signalerna. I kombination med små billiga antenner ska det eliminera behovet av basmaster, vilket är praktiskt i svårtillgängliga områden eller katastrofzoner där infrastrukturen är utslagen.

Bolaget har gjort ett antal demonstrationer med prototyper i Ecuador de senaste åren och enligt Anders Rantén har den första ordern från Ecuador redan kommit, värd åtta miljoner dollar. Men då måste telefonerna kunna levereras och fortfarande återstår 30-40 procent av teknikutvecklingen.

— Skulle vi gjort det själva i Lund hade det tagit kanske 1-2 år. Men då hade vi suttit med 30-50 anställda, säger Anders Rantén.

Istället satsar bolaget på att förlägga såväl den resterande teknikutvecklingen som produktionen till Kina. I helgen satte sig ledningen på ett plan för att försöka förhandla fram ett samarbetsavtal med en kinesisk partner.

Pär-Olof Johannesson är i grunden jurist vid Lunds universitet. I dag jobbar han bland annat på Schweizbaserade investmentbolaget Mankato samt som marknadschef för Nanjing Scandinavian Industrial Campus, ett företagshotell för mindre bolag som vill starta verksamhet i Kina.

Erik Olausson

Ideonbolaget TerraNet blickar mot Kina för såväl utveckling som produktion av bolagets mobilteknik. Nu plockas Pär-Olof Johannesson, med ett förflutet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.