lördag 20 april 2024

inloggad som

Danska råttjägare satsar på skånskt dotterbolag

|  

Det danska teknikutvecklingsbolaget Wisecon är på väg att etablera sig i Skåne. Bolaget fick i början av 2009 fyra miljoner danska kronor från statliga Vækstfonden. Trots att bolagets elektroniska råttfälla ännu inte är godkänd i Sverige har man redan fått beställningar från såväl Malmö stad som Helsingborgs och Göteborgs kommuner.

Wisecon, med 24 anställda, har utvecklat en råttfälla som redan används av varannan dansk kommun. Bolaget planerar export till Norge, Tyskland, Finland och Holland och har fått förfrågningar från USA, Australien och Singapore.

— Men Sverige blir det första land vi går in i, säger försäljningschef Claus Wendelboe.

Fällan monteras nere i kloakrören. När en råtta kommer förbi skickas 10-14 spjut ned med full kraft, vilket knäcker råttans ryggrad. Efter några sekunder fälls spjuten upp igen och fällan är klar för en ny besökare. Den döda råttan sköljs sedan ut med kloakvattnet.

Fällan reagerar på råttans kroppsvärme och konturer. Den kan övervakas via internet och ger besked via sms om inga råttor kommer förbi under en tid, så att den kan flyttas. Fällan är även miljövänlig eftersom den inte använder något gift.

Wisecon lanserade fällan i augusti 2008 efter tester på Aarhus universitet. Bara under hösten 2008 sålde bolaget för 5,5 miljoner danska kronor. Till exempel har Brøndby kommun, sydväst om Köpenhamn, investerat i 35 elektroniska fällor. Bland övriga danska kunder finns bolag inom fastighets-, sjukhus- och försäkringsbranschen samt livsmedelsindustrin. Wisecon väntar nu på godkännande från svenska Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Det skånska dotterbolaget ska dras igång så fort de tillstånden är klara, uppger Claus Wendelboe.

—  Vi har definitivt inte blivit avvisade av de svenska myndigheterna, men de har lagt ett halvår på att slå fast det som danska myndigheter redan visat — nämligen att råttan dör på direkten. Det har vi dokumenterat, medan det kan ta 1-2 veckor med gift, säger han.

Keld Broksø

Det danska teknikutvecklingsbolaget Wisecon är på väg att etablera sig i Skåne. Bolaget fick i början av 2009 fyra miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.