tisdag 23 april 2024

inloggad som

Tillväxtverkets nya chef tror på gränsregioner

|  
|  

Tillväxtverkets nya generaldirektör Christina Lugnet vill se fler gränsöverskridande projekt i Öresundsregionen. Igår besökte hon verkets kontor i Malmö.

Hon har ännu inte gjort hundra dagar som generaldirektör. Christina Lugnet började den 1 april, samma dag som Tillväxtverket föddes ur Nutek, Glesbygdsverket och Konsumentverket. Innan dess var hon kommunchef i Haparanda och en av eldsjälarna i arbetet med att dra Ikea till svensk/finska gränsen för sin hittills nordligaste etablering.

Idag är Ikea-varuhuset samt de andra butikssatsningarna som följt en succé. Enligt Christina Lugnet besöker nu två miljoner människor Haparanda årligen, jämfört med 50.000 tidigare.

— Gränsregioner är oerhört spännande. Men det är ofta krävande att jobba i dem, det gäller att hela tiden ta till sig och förstå olika mönster och kulturer, säger hon.

I Malmö sysselsätter Tillväxtverket ett tiotal personer. Uppdraget är att administrera de fondmedel Skåne och Blekinge fått från EU, totalt över 600 miljoner kronor för åren 2007-2013. Kontoret sköter också ett Interreg-program som spänner över Öresund, Kattegat och Skagerrak, det vill säga delar av Danmark, Sverige och Norge. Pengarna ska bland annat gå till näringslivsutveckling, forskning och entreprenörskap.

Och just projekt över landsgränser vill Christina Lugnet se mer av.

— Öresundsregionen är ett starkt varumärke, vilket behövs för att få hit investeringar. Jag tror på gränsöverskridande områden. Det finns oerhört mycket att utveckla gränsländer emellan.

Kristian Svensson

Tillväxtverkets nya generaldirektör Christina Lugnet vill se fler gränsöverskridande projekt i Öresundsregionen. Igår besökte hon verkets kontor i Malmö. Hon […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad