onsdag 24 april 2024

inloggad som

Osäker krona hämmar näringsliv vid Sundet

Den svaga svenska kronan är guld värd för många exportföretag. Men den innebär också en osäkerhet som drabbar investeringsbeslut över exempelvis Öresund.

Rapidus har tidigare berättat om hur Exportrådet vill utnyttja den låga kronkursen samt att Vækstfondens ordförande rekommenderar danska företag att köpa upp ”billiga” skånska verksamheter för att expandera. Samtidigt slår det svajiga styrkeförhållandet mellan svensk och dansk valuta mot integrationen.

Klaus Rasmussen, chefsekonom på Dansk Industri, menar att den svenska kronan pressats överdrivet hårt i finanskrisen. Han anser också att kursrörelser i sig är dåliga för det ekonomiska klimatet. För danska företag som vill besluta om exempelvis en utvecklingsavdelning i Skåne är nu valutan en stor osäkerhet.

— Risken i satsningar över Sundet ökar när det inte finns en tillit till kronkursen. Det finns stordriftsfördelar som nu inte utnyttjas på grund av denna extra risk. Det mest sunda för ekonomin är förhållanden som gör att man kan planera långsiktigt, säger Klaus Rasmussen.

På Sydsvenska Industri- och Handelskammaren hörs liknande tongångar, trots att viss svensk industri alltså får draghjälp av en svag krona.

— Detta är inte alls bra. För företag är osäkerhet lika med kostnader. På sikt kommer läget definitivt att hämma utvecklingen i regionen, säger VD Stephan Müchler som också ser det som mycket tufft för skånska bolag att idag räkna hem investeringar i Danmark.

Senaste veckorna har svensk valuta stärkts i förhållande till dansk, men fortfarande kostar en dansk krona över tio procent mer än för ett år sedan. För exportföretag i Sverige som inte köper material utomlands har den låga kronan ökat konkurrenskraften, medan förbrukare av importvaror blivit relativt sett fattigare. På det privatekonomiska planet har läget bland annat inneburit att danskar vallfärdar till Malmö för att shoppa, medan svenska studenter som pluggar i Danmark fått tuffare ekonomi.

Kristian Svensson

Den svaga svenska kronan är guld värd för många exportföretag. Men den innebär också en osäkerhet som drabbar investeringsbeslut över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad