söndag 30 juni 2024

inloggad som

Fem snabba till Tobias Schildfat, som deltar i Draknästet…

… i SVT och tillsammans med brodern Hampus Schildfat hoppas på riskkapital till sitt bolag Solentro.

Varför sökte ni till TV-serien som handlar om bolag som söker riskkapital?

— När min bror, Hampus, hörde talas om Draknästet blev han heltänd, han har jobbat inom filmbranschen tidigare och tyckte att det lät spännande. Jag däremot var ganska skeptisk. Men Hampus skötte alla ansökningar och vi blev kallade till audition här i Malmö. Några veckor senare fick vi veta att vi kommit med och bestämde oss för att tacka ja.

Hur upplevde du inspelningen?

— Mycket positiv. Vi bestämde oss tidigt för att göra det här på vårt sätt, för att lära oss något och utvecklas oavsett utgången.

Ni fick skriva på ett sekretessavtal som innebär att ni inte får säga nästan något om programmet. Hur har det varit?

— Vi kom överens om att hålla helt tyst om detta. Det var i princip bara jag och Hampus som kände till att vi skulle vara med. Under våren har det ju kommit ut lite mer information, och det är som alltid med hemlisar att folk är nyfikna. Men det har gått bra.

Ert bolag Solentro trycker böcker med kundernas egna texter och bilder. Hade ni funderat på att ta in riskkapital innan Draknästet?

— Vi hade inte tänkt särskilt mycket på det, utan försökt bygga bolaget lite långsammare och långsiktigt med egna pengar. Jag ser det som en fördel för oss att vi inte hade kniven mot strupen när vi var med i inspelningen av programmet.

Imorgon, torsdag, är det premiär för programmet. Vad var det svåraste med inspelningen?

— Riskkapitalisterna visste inget om bolaget innan vi ställde oss på scenen, så det utmanande var ju att svara på alla frågor i skarpt läge. Vi fick inte ha några papper med oss, så det kändes lite som en muntlig tenta.

… i SVT och tillsammans med brodern Hampus Schildfat hoppas på riskkapital till sitt bolag Solentro. Varför sökte ni till TV-serien […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.