torsdag 25 april 2024

inloggad som

Styrelsen tvingar bort grundare från chefstolen i Vivostat

Bakom ett mycket neutralt pressmeddelande om chefsbyte i det omskrivna medicinteknikbolaget Vivostat i Allerød ligger i själva verket djup oenighet. Den avgående VD:n och grundaren Tom Bjerg Lauritzen har haft en annan syn på tillväxtstrategin än styrelsen.

Enligt Tom Bjerg Lauritzen borde bolaget ta in mer kapital.

— Men styrelsen vill inte försöka resa mer pengar just nu. Bristen på kapital innebar att vi var tvungna att avskeda fem av våra 22 anställda på kontoret. Helst hade vi velat ha dem kvar, säger han.

Tom Bjerg Lauritzen uppger att styrelsen på grund av hans motstånd hellre ville se någon annan på VD-posten. Så skedde också, strax före påsklovet. Själv säger han sig inte heller enbart vilja stå för den dagliga driften.

— Jag är bäst på att få företag att växa och att köra för fullt.

I februari lyckades Vivostat visserligen resa tre miljoner euro, men det var fortfarande långt kvar till de tio miljoner som stod på Tom Bjerg Lauritzens önskelista. Pengarna skulle användas till amerikanska studier av bolagets sårmedel, så att Vivostat skulle kunna komma ut på den amerikanska marknaden.

Vivostat har genom åren dragit in mycket kapital. 2007 reste bolaget till exempel 53 miljoner danska kronor som användes till studier av sårbehandling av diabetespatienter i sex europeiska länder. En av bolagets tekniker går ut på att extrahera komponenter som får blodet att koagulera. Den används idag för att stoppa blödningar vid större operationer och säljs över hela Europa. En annan produkt som fortfarande är under utveckling baseras på den del av blodet som stimulerar tillväxten av celler. Den används till kroniska sår på diabetespatienter och äldre människor.

Ny VD för Vivostat, som bildades 2001, är Michael Ruge. Tom Bjerg Lauritzen har ännu inte något nytt jobb, men letar efter ett nytt tillväxtbolag.

Keld Broksø

Bakom ett mycket neutralt pressmeddelande om chefsbyte i det omskrivna medicinteknikbolaget Vivostat i Allerød ligger i själva verket djup oenighet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.