måndag 20 maj 2024

inloggad som

Hövding expanderar stort i nya lokaler

Designföretaget Hövding flyttar från Malmöinkubatorn Minc tvärsöver Yttre hamnen, till tio gånger så stora lokaler i industribyggnaden Saltimporten. Efter fyra års utvecklingsarbete går bolaget in i slutspurten inför lansering av sin hemliga cykelhjälm nästa vår. 

— Vi har blivit ganska trångbodda nu, och behövde bland annat egen ateljé. Då ville vi sitta i en gammal industrilokal med havsutsikt för att kunna skapa sköna miljöer, säger Anna Haupt, en av Hövdings två grundare och huvudägare.

Saltimporten ägs av Limhamnshus och ligger längst ut i Malmös inre hamninlopp, på Hullkajen. Fastigheten har hittills avtal med drygt tio hyresgäster, varav en majoritet inom design, foto och reklam. Bland dem finns String Furniture AB, som står bakom stringhyllan, och reklambyrån Top Dollar. Hövding siktar på att flytta in i slutet av april.

Sedan kapitaltillskottet i somras på närmare 10 miljoner kronor har Hövding gått från fyra till sju anställda, och enligt Anna Haupt söker man härnäst en logistiker och en designer. Produktionen av cykelhjälmen har inletts i Portugal, Tyskland och Österrike. Vissa delar är på prototypstadiet, andra är färdiga men tillverkas bara i liten skala för säkerhetstester. På sikt ska hjälmen CE-märkas, den europeiska säkerhetsmärkning som öppnar marknaden i hela EU.

Den senaste kapitalrundan har säkrat Hövdings finansiering fram till lanseringen, sedan behövs mer pengar. Bolaget planerar därför en ny emission i höst. Hittills har bolaget finansierats av affärsänglar från Almis nätverk, och av holdingbolaget LMK Industri som gick in med drygt halva beloppet i den senaste emissionen. Huvudägare är grundarna Anna Haupt och Terese Alstin.

Lisa Kirsebom

Designföretaget Hövding flyttar från Malmöinkubatorn Minc tvärsöver Yttre hamnen, till tio gånger så stora lokaler i industribyggnaden Saltimporten. Efter fyra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.