söndag 12 maj 2024

inloggad som

Nytt avtal kan ge skrivbord i Hongkong

På fredag undertecknas ett nytt avtal för de småföretag i Öresund som vill mjuklanda i Hongkong på väg in på den kinesiska marknaden. Det sker dagen efter att nätverksföreningen Kungliga Sällskapet Sverige – Hong Kong startar en sydsvensk avdelning med säte i Malmö.

Det första samarbetsavtalet mellan Øresundsuniversitetet och Hong Kong Science & Technology Park undertecknades redan 2006, men rönte inget större intresse. Förra året hoppades Design Peak från Danmark bli första företag att utnyttja ”the Öresund soft landing” men det föll på krångliga regler och höga kostnader.

— Det nya avtalet är inriktat mot små företag som söker sig mot den kinesiska marknaden, och vill få hjälp också med själva exponeringsfasen, säger Björn Segerblom som representerar Hong Kong Science & Technology Park.

Avtalet går i korthet ut på att de Öresundsföretag som vill kan få en skrivbordshörna i teknikparken i Hongkong. Hongkongföretag som är intresserade av Sverige och Danmark får genom avtalet också möjlighet till ett eget krypin på någon teknikpark i Öresundsregionen. Det praktiska upplägget kommer att skötas av Øresund Science Region och respektive teknikpark.

— Tidigare trodde man nog att Hongkong inte skulle bli något att räkna med när det lämnades tillbaka från Storbritannien till Kina, men detta visade sig vara helt fel. Affärerna ökar och centralregeringen i Peking har numera insett vilken juvel de fick av britterna. Tyngdpunkten i regionen kring det kinesiska pärldeltat ligger på elektronik, men nu kommer även life science starkt, säger Björn Segerblom.

Än finns inga konkreta mål specificerade för det nya soft landing-avtalet. Det kommer att diskuteras på fredag, dagen efter att nätverksföreningen Kungliga Sällskapet Sverige – Hong Kong inviger en ny lokalavdelning i Malmö, den första i sitt slag utanför huvudstadsregionerna i Europa.

I styrgruppen för sällskapets nya avdelning ingår förutom Björn Segerblom även styrelseproffset Peter Ahlgren, Bengt Streijffert och Per Belfrage från Medicon Valley Alliance.

Anders Frick

På fredag undertecknas ett nytt avtal för de småföretag i Öresund som vill mjuklanda i Hongkong på väg in på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen