tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Danskt spelföretag landar tvåsiffrigt

Spelutvecklaren Limbo Games har plockat in minst tio miljoner danska kronor från statliga Vækstfonden. Köpenhamnsbolaget ska nu öka personalstyrkan med nästan 50 procent och siktar på release av sitt första spel nästa vår.

Tekniske chefen och medgrundaren Dino Patti vill inte specificera exakt hur mycket Vækstfonden skjuter till men säger att pengarna ska räcka tills bolagets första spel, ”Limbo”, släpps på marknaden under första kvartalet 2010. Spelet är något så ovanligt som ett 2D-spel i gråskala.

— Allt annat ska vara avancerad 3D-grafik. Men vi ville tillbaka till rötterna. Det ska vara spelkänslan som driver det framåt, säger Dino Patti.

Före investeringen sysselsatte Limbo nio personer, men Dino Patti räknar med att de inom kort ska vara cirka 13 personer. Limbo grundades 2006 och har under årens lopp fått utvecklingsbidrag från bland annat Nordiska datorspelsprogrammet och Det Danske Filminstitut. Kassan har också förstärkts med 1,8 miljoner danska kronor i såddfinansiering från Roskildebaserade riskkapitalbolaget CAT.

Limbos kapitaltillskott i tio miljonersklassen står i bjärt kontrast till det senaste årets utveckling för några av de andra spelutvecklarna på Köpenhamnsbaserade inkubatorn 5te. Som Rapidus tidigare rapporterat har tre av dem gått omkull sedan maj 2008.

Vækstfonden har sedan starten 1992 investerat över 6,5 miljarder danska kronor i runt 3.500 olika bolag inom allt från mjukvara till energiteknik. I portföljen finns bland annat Köpenhamnsbaserade spelbolagen GuppyWorks och watAgame.

Erik Olausson

Spelutvecklaren Limbo Games har plockat in minst tio miljoner danska kronor från statliga Vækstfonden. Köpenhamnsbolaget ska nu öka personalstyrkan med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.