lördag 27 april 2024

inloggad som

Vivostat tar 22 miljoner och satsar på sälj

|  

Danska medicinteknikbolaget Vivostat i Allerød utanför Köpenhamn har rest 22 miljoner danska kronor för att öka sin försäljningsorganisation i Europa. Det är bara en tredjedel av vad bolaget siktade på att få in och därför kommer USA-planerna nu att köras på sparlåga.

— Vi är ändå några av de få som alls lyckats resa kapital, säger Vivostats VD Tom Bjerg Lauritzen.

I oktober var optimismen stor hos Vivostat efter positiva europeiska omnämnanden av företagets sårmedel till diabetespatienter. Av den anledningen skulle säljorganisationen i Europa, särskilt i Storbritannien och Tyskland, utökas. Och det är bland annat till det som de 22 miljonerna ska gå. Men de stora planerna på amerikanska patientstudier och godkännanden får vänta tills bolaget får in mer pengar, antagligen i form av en partner.

— Det är svårt att hitta pengar nu. Vi kör vidare med den organisation vi har. Och vi har nu pengar för att komma i mål och göra vinst. Vi klarar oss utan fler investorer – så länge vi bara kör på i Europa, säger Tom Bjerg Lauritzen.

Även om den stora drömmen om att få produkten godkänd i USA får vänta lite, är planen fortfarande att få ett godkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att göra prover med sårmedlet i USA.

Vivostat har tidigare visat god förmåga att ta in stora belopp. Under 2007 reste bolaget 53 miljoner danska kronor, som framförallt använts till studier på diabetespatienter på åtta center i sex europeiska länder, bland annat Universitetssjukhuset i Lund och Bispebjerg sjukhus i Köpenhamn.

Keld Broksø

Danska medicinteknikbolaget Vivostat i Allerød utanför Köpenhamn har rest 22 miljoner danska kronor för att öka sin försäljningsorganisation i Europa. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.