fredag 23 februari 2024

inloggad som

Dagliga aktioner mot svenska nummerplåtar

|  
|  

Den danska skattemyndigheten, SKAT, planerar dagliga aktioner mot bilar med olagliga nummerplåtar. Det kan handla om skyltar från Sverige på bilar som ägs av personer i Danmark.

— Det blir full fart under 2009, lovar avdelningschefen Lars Klamer på SKAT.

Han säger till Rapidus att en omtalad razzia i Köpenhamn en morgon i början av januari, då polisen och SKAT slog till mot nummerplåtsfuskare, bara var en försmak.

— Nu sätter vi igång med dagliga större och mindre aktioner, berättar Lars Klamer för Rapidus.

Det var under 2007 som SKAT tog över kontrollerna av nummerskyltar från polisen. Aktionerna mot falskregistreringar började under förra året och accelererar nu ytterligare.

Vid razzian i januari beslagtogs fyra bilar med olagliga skyltar och siffran för hela januari är sju stycken. Nu står 40 bilar i förvar hos SKAT och om inte folk själva börjar plocka av sina olagliga svenska nummerskyltar kommer myndigheten i den här takten att komma upp i dubbelt så många bilar i år jämfört med förra året.

I samarbete med danska polisen ska SKAT göra aktioner i utvalda områden som Ørestad, Islands Brygge och centrala Köpenhamn, där vissa glider runt på helgerna i sina dyra bilar — med olagliga svenska nummerplåtar.

Men helt enkla blir kontrollerna inte. Pendlare och svenska medborgare kör givetvis lagligt med svenska skyltar på bilen. SKAT kommer att kontrollera bostadsort och eventuellt bruk av Öresundsbron innan de kan beslagta en bil.

— Vi är beviljade den arbetskraft som behövs. Krävs det 25 personer från polisen och SKAT i tre timmar får vi det. Vid andra aktioner ska vi bara använda två personer, berättar Lars Klamer.

Anledningen till att svenska nummerskyltar är attraktiva i Danmark är att de danska registreringsavgifterna gör det omkring dubbelt så dyrt att ha bil i Danmark jämfört med i Sverige. Som tumregel utgör olika statliga avgifter två tredjedelar av en bils försäljningspris hos en dansk bilhandlare.

Men böterna för fusk är höga: utöver registreringsavgifterna som ska betalas i efterhand, sätts straffavgiften till ett motsvarande belopp. Dessutom måste bilägaren betala kostnaderna för beslagtagningen av bilen.

SKAT känner inte till omfattningen på fusket med nummerskyltar, men är säkra på att det är omfattande.

Keld Broksø

Den danska skattemyndigheten, SKAT, planerar dagliga aktioner mot bilar med olagliga nummerplåtar. Det kan handla om skyltar från Sverige på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.