fredag 26 april 2024

inloggad som

Malmöbolag tar mångmiljonorder inom IT-säkerhet

|  ,
|  ,

Malmöbaserade Ubiqo har fått en större internetbank bland de tre första kunderna till sin egenutvecklade säkerhetslösning för digital signering. Totalt är affärerna värda ett tvåsiffrigt miljonbelopp och nu siktar Ubiqo på utlandssatsning innan årets slut.

Med Ubiqos teknik ska mobiltelefonen kunna användas till allt från att logga in på Facebook till att signera transaktioner på internetbanken. Tekniken är tänkt att ersätta skrapkoder, inloggningsdosor och lösenord med en enda central pinkod som knappas in på mobilen. Eftersom obehöriga förutom pinkoden måste ha tillgång till själva mobilen för att kunna forcera en inloggning eller digital signatur kan säkerheten i många fall ökas rejält, menar Ubiqos grundare och VD Peter Alexanderson.

— Om du måste godkänna alla näthandelsköp med mobilen räcker det inte längre med att kopiera bankomatkortsinformation som man gör vid skimming, säger han.

Förutom internetbanken är det två webbhotelleverantörer som köpt tekniken för att i sin tur licensiera ut till sina kunder. Ubiqo försökte redan för några år sedan slå igenom med ett liknande, sms-baserat system. Den satsningen fick dock läggas ner eftersom systemet inte fungerade utanför Norden.

Trots miljonaffärerna siktar Peter Alexanderson på en nyemission i mars/april för att ha kraft att expandera utomlands.

— Orderna ger oss pengar, men utslaget på väldigt långt tid. Vi behöver en extra injektion under våren.

Parallellt med försäljningen av systemet till olika internetaktörer ska Ubiqo lansera en prenumerationstjänst för privatpersoner för att kunna använda mobilinloggning på en rad olika sajter. Hittills kan tekniken användas för bland annat Googles Gmail, det sociala webbnätverket Facebook och chattjänsten MSN.

Ubiqo sysselsätter två personer i Malmö samt en handfull konsulter i Nepal, där de sista stegen av utvecklingen skett. Bolaget ägs till ungefär en tredjedel var av Peter Alexanderson, Lumitec samt affärsängeln Tomas Ahlgren.

Erik Olausson

Malmöbaserade Ubiqo har fått en större internetbank bland de tre första kunderna till sin egenutvecklade säkerhetslösning för digital signering. Totalt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.