tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Svein Mathisen, VD på BioInvent i Lund…

|  , ,
|  

… som tillsammans med sin belgiska samarbetspartner ThromboGenics fått en delbetalning från Roche, värd 54 miljoner kronor, avseende framgångsrik teknologiöverföring kring den nya cancer-antikroppen TB-403.

Vad betyder detta för er?

— Att vi gjort viktiga bidrag till forskningen och att projektet avancerar i värdekedjan. Sedan är det ett värdefullt kapitaltillskott. Vi får 40 procent av de 54 miljonerna.

Affären med Roche landades i somras, hur stor kan den bli?

— Dels har vi möjlighet till milstolpeersättningar på ytterligare 450 miljoner euro, varav 40 procent är vårt. I tillägg till det royalty vid försäljning. Om produkten kommer på marknaden har den möjlighet att bli betydande.

Hur ser er övriga portfölj ut?

— Längst fram ligger TB-402, för behandling av tromboser eller förebyggande av blodproppar vid ortopediska ingrepp. Den är nu på väg in i klinisk fas II. Sedan har vi i samarbete med amerikanska Genentech en kandidat för behandling av åderförkalkning, där vi siktar på att förebygga hjärtinfarkt. Där är vi i fas I och har precis avslutat rekrytering och dosering, och ska summera resultaten. Sedan har vi ytterligare en cancerprodukt i klinik, som utvecklas för blodcancer.

Klarar ni projekten med befintligt kapital eller behöver ni ta in mer?

— Vi har en bra balansräkning och finansiellt sett en bra position i dag.

Hur påverkar den sämre konjunkturen er?

— Det är allmänt vedertaget att läkemedelsindustrin är mindre konjunkturkänslig än exempelvis verkstadsindustrin, så omedelbart påverkas vi inte så mycket. Men riskpremierna går upp och tillgången på kapital stryps. Bolag som behöver hämta mer pengar påverkas, men vi är lyckligt lottade som inte har sådana planer.

Kristian Svensson

… som tillsammans med sin belgiska samarbetspartner ThromboGenics fått en delbetalning från Roche, värd 54 miljoner kronor, avseende framgångsrik teknologiöverföring […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.