tisdag 23 april 2024

inloggad som

Skåne in i kampen om EU-forskningscenter

Inom EU pågår striden om vilka områden som ska satsas på som särskilt framstående innovationskluster. Nu ger sig Region Skåne och mobilforskningscentret Mobile Heights i Lund in i kampen för att Sverige ska få utnämningen inom IT/telekom.

För att öka samarbetet mellan företagsvärlden och akademin har EU startat European Institute of Innovation and Technology (EIT). Till januari 2010 ska EIT utse tre framstående innovationsnätverk i Europa dit EU-resurserna ska koncentreras. Sverige slåss om utnämningen inom informationsteknologi.

Hittills har Kista Science City tillsammans med Vinnova arbetat med Sveriges ansökan. Kista Science City är ett samarbete mellan bland andra KTH, Ericsson och fyra Stockholmskommuner. Men nu vill även Öresundsregionens motsvarande satsning Mobile Heights, med bland andra Sony Ericsson, Ericsson, LTH, Malmö Högskola och Region Skåne bakom sig, vara med i leken.

— Vi tycker att det är viktigt att vi tar ett steg framåt nationellt för att bli en del av Sveriges internationella satsning. Utnämningen skulle betyda väldigt mycket för att stärka vår position i Europa, säger Lennart R. Svensson, chef för avdelningen för innovationssystem och kluster på Region Skåne.

Öppningen har kommit genom att EU-kommissionen i diskussionerna kring Sveriges ansökan efterfrågat en tydligare inriktning på tjänsteinnovationer. Det handlar alltså om vilka typer av tjänster som kan levereras i mobiltelefonerna. Och just det området är huvudfokus för det tredje forskningscenter som är på väg att byggas upp inom Mobile Heights.

— Region Skåne vill projektanställa en person som ska jobba med Mobile Heights för att tydliggöra den skånska delen i satsningen och samtidigt vara en tillgång för att Sverige ska kunna vinna, säger Lennart R. Svensson.

Att Öresundsregionen inte varit med i diskussionerna redan från början beror på att Mobile Heights är en så pass ny organisation, menar han.

— Det är inte så att någon valt bort oss, utan nu har vi blivit kontaktade. Och under förutsättning att Vinnova också finansierar den nya tjänsten kommer vi att tillsätta den så snart vi kan. Det är under våren som arbetet ska ske, säger han.

Inom EU pågår striden om vilka områden som ska satsas på som särskilt framstående innovationskluster. Nu ger sig Region Skåne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad