onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Lundaprofil köper in sig i ProstaLund

Finansmannen Bo Håkansson säljer av en fjärdedel av sitt innehav i medicinteknikbolaget ProstaLund. Köpare är näringslivsprofilen Jan Kockum i Lund.

Bo Håkansson är även efter försäljningen största ägare i ProstaLund med knappt 35 procent av aktierna. Han gick in som huvudägare i höstas när bolaget stod på randen till avveckling. Sedan dess har försäljningen gått bättre än väntat.

Jan Kockum har tidigare varit ordförande i Lunds Energi och handbollsklubben H43. I dag är han delägare i bland annat fastighetsbolaget Din Bostad och sitter i styrelsen för Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.

ProstaLund har tagit fram en metod för att behandla godartad prostataförstoring med hjälp av mikrovågor. Tekniken används på drygt 200 sjukhus i Europa och USA. För några år sedan flyttades huvudkontoret från Lund till Uppsala. Som Rapidus berättade förra veckan har företaget bestämt sig för att ha kvar personal i Lund på en lagerfunktion.

ProstaLunds aktie handlas på Alternativa Aktiemarknaden. I ägarlistan finns också namn som riskkapitalbolaget Malmöhus Invest och Biolins VD Fredrik Lindgren.

Kristian Svensson

Finansmannen Bo Håkansson säljer av en fjärdedel av sitt innehav i medicinteknikbolaget ProstaLund. Köpare är näringslivsprofilen Jan Kockum i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Lundabolag får portföljen CE-märkt

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.

  • … som pytsar in miljoner i cancerbolag

    Reccan Diagnostics har tagit in 8,6 miljoner kronor i en nyemission. Bland andra har Sandberg Development gått in med pengar i Lundabolaget som utvecklar ett test för att upptäcka cancer i bukspottkörteln.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.