torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Lundaprofil köper in sig i ProstaLund

Finansmannen Bo Håkansson säljer av en fjärdedel av sitt innehav i medicinteknikbolaget ProstaLund. Köpare är näringslivsprofilen Jan Kockum i Lund.

Bo Håkansson är även efter försäljningen största ägare i ProstaLund med knappt 35 procent av aktierna. Han gick in som huvudägare i höstas när bolaget stod på randen till avveckling. Sedan dess har försäljningen gått bättre än väntat.

Jan Kockum har tidigare varit ordförande i Lunds Energi och handbollsklubben H43. I dag är han delägare i bland annat fastighetsbolaget Din Bostad och sitter i styrelsen för Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.

ProstaLund har tagit fram en metod för att behandla godartad prostataförstoring med hjälp av mikrovågor. Tekniken används på drygt 200 sjukhus i Europa och USA. För några år sedan flyttades huvudkontoret från Lund till Uppsala. Som Rapidus berättade förra veckan har företaget bestämt sig för att ha kvar personal i Lund på en lagerfunktion.

ProstaLunds aktie handlas på Alternativa Aktiemarknaden. I ägarlistan finns också namn som riskkapitalbolaget Malmöhus Invest och Biolins VD Fredrik Lindgren.

Kristian Svensson

Finansmannen Bo Håkansson säljer av en fjärdedel av sitt innehav i medicinteknikbolaget ProstaLund. Köpare är näringslivsprofilen Jan Kockum i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.