torsdag 22 februari 2024

inloggad som

ProstaLund blir kvar i Lund – nyemission avblåst

|  
|  ,

Medicinteknikbolaget ProstaLund fortsätter pendla mellan framgång och katastrof. I höstas räddade finansmannen Bo Håkansson bolaget från hotande konkurs. Nu har den uppsagda personalen i Lund återanställts och höstens planerade nyemission skjutits på framtiden.

ProstaLund utvecklar en skonsam metod att behandla godartad prostataförstoring, något som drabbar runt varannan man över 60 år. Sedan 2006 har bolaget successivt flyttat verksamheten från Lund till Uppsala. Samtidigt har försäljningen dalat, 2007 gjorde bolaget nästan 40 miljoner kronor i förlust. Då Bo Håkansson i slutet av förra sommaren klev in som ny huvudägare genom sitt bolag Farstorp uppgick de samlade förlusterna till mer än 300 miljoner kronor.

Men under hösten har försäljningen gått bättre än väntat uppger ProstaLunds VD Ulf Rosén för Rapidus. Bolaget har också skurit hårt i organisationen och exempelvis lagt ner sitt amerikanska dotterbolag för att istället satsa på försäljning i USA genom en distributionspartner.

— Vi har hållit näsan ovanför vattenytan och verkar ha fått styr på kassaflödena, säger Bo Håkansson till Rapidus.

Bolaget har nu återanställt två uppsagda medarbetare i Lund och ställt in en planerad nyemission.

— Vi ska göra nyemission men inte för att ta in räddningspengar, utan för att ta in pengar och satsa framåt. Om ett halvår vet vi vad vi behöver, vilka resurser vi måste skjuta till. Men det blir inga jättebelopp det rör sig om, säger Bo Håkansson.

ProstaLund har i dagsläget åtta anställda. Förutom Bo Håkansson och Ulf Rosén finns börsnoterade Biolins vd Fredrik Lindgren och riskkapitalbolaget Malmöhus Invest i ägarlistan.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget ProstaLund fortsätter pendla mellan framgång och katastrof. I höstas räddade finansmannen Bo Håkansson bolaget från hotande konkurs. Nu har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad