onsdag 27 september 2023

inloggad som

Framgångsrikt biotekföretag ser flaskhals i ledarrekrytering

Öresundsregionens bioteknikföretag står inför stora rekryteringsproblem till ledningsnivån i företagen. Det menar direktören för ett av de snabbväxande, nya bioteknikföretagen – M&E Biotech från Hørsholm norr om Köpenhamn.

Med en doktorsgrad i ryggen bildade Søren Mouritsen M&E Biotech för tio år sedan och i juni börsnoterades bolaget. I dag anställer man tio personer i månaden och har ett hundratal medarbetare. Tre fjärdedelar arbetar inom forskning och utveckling och hälften har doktorsexamen. Problemet är att på toppnivå är det inte längre tillräckligt.

— Vi kan få massor av doktorer, men det finns inte tillräckligt gott om erfaret folk, säger Søren Mouritsen.

Han nämner att så snart det ska hämtas kapital i utlandet hamnar man inför personer som är så erfarna, både ekonomiskt och forskningsmässigt, att företagsledarna i dag måste ha total överblick i båda dessa grenar för att kunna stå sig internationellt.

— Därför kommer vi framöver att vara tvungna att hämta den typen av ledare från utlandet, hävdar Søren Mouritsen.

M&E Biotech har själv rekryterat sin styrelseordförande Roger Brimblecombe från Storbritannien och i företagsledningen finns flera utländska medarbetare.

M&E Biotech är verksamma inom bland annat vaccinteknologi och cellscreening som leverantör till läkemedelsindustrin. Företaget samarbetar bland annat med AstraZeneca, Lundbeck och Ferring.

Öresundsregionens bioteknikföretag står inför stora rekryteringsproblem till ledningsnivån i företagen. Det menar direktören för ett av de snabbväxande, nya bioteknikföretagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad