måndag 15 juli 2024

inloggad som

Framgångsrikt biotekföretag ser flaskhals i ledarrekrytering

Öresundsregionens bioteknikföretag står inför stora rekryteringsproblem till ledningsnivån i företagen. Det menar direktören för ett av de snabbväxande, nya bioteknikföretagen – M&E Biotech från Hørsholm norr om Köpenhamn.

Med en doktorsgrad i ryggen bildade Søren Mouritsen M&E Biotech för tio år sedan och i juni börsnoterades bolaget. I dag anställer man tio personer i månaden och har ett hundratal medarbetare. Tre fjärdedelar arbetar inom forskning och utveckling och hälften har doktorsexamen. Problemet är att på toppnivå är det inte längre tillräckligt.

— Vi kan få massor av doktorer, men det finns inte tillräckligt gott om erfaret folk, säger Søren Mouritsen.

Han nämner att så snart det ska hämtas kapital i utlandet hamnar man inför personer som är så erfarna, både ekonomiskt och forskningsmässigt, att företagsledarna i dag måste ha total överblick i båda dessa grenar för att kunna stå sig internationellt.

— Därför kommer vi framöver att vara tvungna att hämta den typen av ledare från utlandet, hävdar Søren Mouritsen.

M&E Biotech har själv rekryterat sin styrelseordförande Roger Brimblecombe från Storbritannien och i företagsledningen finns flera utländska medarbetare.

M&E Biotech är verksamma inom bland annat vaccinteknologi och cellscreening som leverantör till läkemedelsindustrin. Företaget samarbetar bland annat med AstraZeneca, Lundbeck och Ferring.

Öresundsregionens bioteknikföretag står inför stora rekryteringsproblem till ledningsnivån i företagen. Det menar direktören för ett av de snabbväxande, nya bioteknikföretagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.