torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Amerikansk wireless-fond investerar via VC-bolag i Köpenhamn

Venture capital-bolaget Wapincubators.com i Köpenhamn räknar med att göra sina tre första investeringar inom mobilt Internet före utgången av januari månad. Investeringarna kommer att göras i samarbete med en amerikansk wireless-fond, som disponerar motsvarande 1,2 miljarder danska kronor och investerar upp till 20 miljoner kronor per projekt.

Namnet på fonden är hemligt. Wapincubators fungerar som screeningpartner i Norden och satsar samtidigt själv upp till ett par miljoner i bolagen. Trots att Wapincubators VD Ivan Sandqvist menar att Sverige ligger betydligt längre fram än Danmark när det gäller mobilt Internet, gäller de tre investeringarna enbart danska bolag.

Framöver väntar även investeringar i svenska och norska start-ups. Varje månad kommer 30-40 nya affärsplaner. Tanken är att göra sju nya investeringar varje år. Exit planeras ske redan efter två år. Trots namnet är det inte bara wap som är intressant, utan allt som rör mobilt Internet – förutom enklare tjänster som kan kopieras av vem som helst.

Wapincubators startade i april i år med kapital från två privata investerare via venturebolaget Comlex A/S. Övriga grundare är John Strand och Henrik Lund Nielsen, som var med och startade en av Danmarks första wapportaler, wapportal.dk. John Strand är flitigt citerad i dansk press som expert på telekomfrågor och driver Strand Consult, ett konsultföretag inom telekom, media och IT. VD Ivan Sandqvist har tidigare arbetat som managementkonsult och affärsutvecklare och med investmentbanking.

Venture capital-bolaget Wapincubators.com i Köpenhamn räknar med att göra sina tre första investeringar inom mobilt Internet före utgången av januari […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.