onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Amerikansk wireless-fond investerar via VC-bolag i Köpenhamn

Venture capital-bolaget Wapincubators.com i Köpenhamn räknar med att göra sina tre första investeringar inom mobilt Internet före utgången av januari månad. Investeringarna kommer att göras i samarbete med en amerikansk wireless-fond, som disponerar motsvarande 1,2 miljarder danska kronor och investerar upp till 20 miljoner kronor per projekt.

Namnet på fonden är hemligt. Wapincubators fungerar som screeningpartner i Norden och satsar samtidigt själv upp till ett par miljoner i bolagen. Trots att Wapincubators VD Ivan Sandqvist menar att Sverige ligger betydligt längre fram än Danmark när det gäller mobilt Internet, gäller de tre investeringarna enbart danska bolag.

Framöver väntar även investeringar i svenska och norska start-ups. Varje månad kommer 30-40 nya affärsplaner. Tanken är att göra sju nya investeringar varje år. Exit planeras ske redan efter två år. Trots namnet är det inte bara wap som är intressant, utan allt som rör mobilt Internet – förutom enklare tjänster som kan kopieras av vem som helst.

Wapincubators startade i april i år med kapital från två privata investerare via venturebolaget Comlex A/S. Övriga grundare är John Strand och Henrik Lund Nielsen, som var med och startade en av Danmarks första wapportaler, wapportal.dk. John Strand är flitigt citerad i dansk press som expert på telekomfrågor och driver Strand Consult, ett konsultföretag inom telekom, media och IT. VD Ivan Sandqvist har tidigare arbetat som managementkonsult och affärsutvecklare och med investmentbanking.

Venture capital-bolaget Wapincubators.com i Köpenhamn räknar med att göra sina tre första investeringar inom mobilt Internet före utgången av januari […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.