måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Ny studie: Mikrovågor effektiv metod vid prostataförstoring

Det är medicinskt lika effektivt att behandla godartad prostataförstoring med mikrovågor som att operera på traditionellt vis. Det visar en vetenskaplig studie av 154 patienter som opererats på traditionellt vis eller har behandlats med mikrovågor.

Studien presenteras i morgon på läkarstämman i Göteborg.

Den nya svenska behandlingsmetoden och dess apparatur har utvecklats av radiofysiologen, docent Magnus Bolmsjö och forskningsföretaget ProstaLund AB i Lund. Samarbetspartners har bland annat varit Lunds universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Magnus Bolmsjö är grundare och huvudägare av företaget. Andra stora ägare är riskkapitalbolaget Swedestart, Malmöhus Invest AB och SEB Företagsinvest.

Företaget har en rad patent som alla rör behandling av godartad prostataförstoring. Än så länge finns en kommersiell produkt på marknaden, ProstaLund Compact, som leasas ut och används av 16 kliniker i Skandinavien. Företaget har de senaste åren förberett sig för en kommersiell expansion och vuxit från fyra anställda 1998 till dagens 30. Om ett par år väntas ProstaLund redovisa vinst.

En traditionell kirurgisk behandling kräver cirka fem dagars sjukhusvistelse. Behandlingen med mikrovågor innebär att prostatan värms upp vilket gör att den minskar i storlek och besvären upphör. Behandlingen sker under lokalbedövning och tar en timme. Patienten kan därefter gå hem. Detta betyder självfallet att kostnaden blir lägre för samhället. Dessutom är riskerna mindre för patienten.

Det är medicinskt lika effektivt att behandla godartad prostataförstoring med mikrovågor som att operera på traditionellt vis. Det visar en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad