måndag 25 september 2023

inloggad som

Autotext A/S startar elektronisk bokhandel för Europa

Efter årsskiftet lanserar Köpenhamnsföretaget Autotext A/S sajten RubiconBooks.com, en Internetbaserad bokhandel med elektroniska böcker för mindre bokförlag runt om i Europa.

En av funktionerna blir fritextsökning i böcker från samtliga förlag som ansluter sig till portalen, tack vare ett samarbete med tyska Software AG och en integrerad lösning med deras xml-databas Tamino.

De större förlagen kan i stället hyra eller köpa den tekniska lösningen som en ASP-tjänst eller en fast installation. Mjukvaran heter eBookstore-in-a-box och första kunden, som presenterades i förra veckan, är fackboksförlaget Studentlitteratur. Förhandlingar pågår dessutom med flera stora förlag i både Danmark och Sverige. Målet är ytterligare en order före jul.

I eBookstore kan förlagen välja att sälja sina böcker i vilket elektroniskt format som helst, till exempel pdf, Microsoft Reader, Glassbook och Rocket eBook. Böckerna kan också säljas kapitelvis, en fördel när det gäller kurslitteratur. Studenterna kan köpa utvalda kapitel från olika böcker och slå samman dem till en egen kursbok. Priset varierar beroende på om texten enbart ska läsas på skärm, skrivas ut eller tryckas via print-on-demand.

De elektroniska böckerna är kopieringsskyddade, men det bästa skyddet är troligen om priset hamnar i nivå med kostnaden för att kopiera böckerna på traditionellt vis. Då finns det stor potential för elektroniska böcker, tror Anders Buhl, VD för Autotext.

Autotext A/S har systerbolag i Sverige, Holland och Lettland. Svenska Autotext AB står för exempelvis inscanning av böcker och kodning för omvandling till elektroniska böcker. Moderbolaget Autotext Holding ägs av venturebolaget Comlex A/S.

Efter årsskiftet lanserar Köpenhamnsföretaget Autotext A/S sajten RubiconBooks.com, en Internetbaserad bokhandel med elektroniska böcker för mindre bokförlag runt om i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad