måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Atos Medical satsar på ny marknad med ny produkt

Medicinteknikföretaget Atos Medical AB i Hörby, några mil nordost om Lund, går in på en ny marknad med en ny produkt.

Företaget har skapat en luft- och värmeväxlare för patienter som blivit trachiotomerade (gjort hål i luftstrupen) på grund av andningsproblem. Den svenska marknaden uppskattas till två miljoner svenska kronor per år. Atos Medicals största marknad finns dock utanför Sverige.

Företaget har väl utvecklade försäljningsorganisationer i Europa och satsar sedan några år även på USA, där man har sex anställda, Latinamerika och Asien.

Atos Medical startades 1986 och har särskilt de senaste tre åren gått starkt framåt. Omsättningen var förra året 86 miljoner kronor. Första halvåret i år blev omsättningen 52 miljoner, vilket var en ökning med 41 procent. Enligt VD Tommy Hedberg har Atos Medical ökat omsättningen med 37-38 procent de senaste tre åren.

Atos Medical AB är redan marknadsledande i Europa inom sin viktigaste nisch, röstrehabilitering av patienter som har opererats på grund av strupcancer. Företaget har också ett brett sortiment av medicintekniska produkter för övriga öron-, näs- och halspatienter. Företagets produktion bygger på 15-talet egna patent.

Atos Medical ingår i svenska Perbiokoncernen som är en avknoppning från Perstorp AB. Antalet anställda är 95.

Det gemensamma för Atos Medicals produkter är att de tillverkas av silikon.

Den senaste produkten, luft- och värmeväxlaren för patienter som blivit trachiotomerade för att kunna andas, sätts på ett plaströr (trachealkanyl eller endotrachealtub) som patienten har i halsen.

1995 gick Atos Medical in på området obstretik/gynekologi sedan man utvecklat en apparat som hjälper kvinnor som besväras av kraftiga blödningar vid menstruation. Produkten är en silikonballong som förs in i kvinnans livmoder. Livmodersslemhinnan hettas upp genom att varm koksaltslösning cirkulerar i ballongen. Blödningen stoppas helt eller hämmas. En förutsättning för behandlingen är att kvinnan inte längre föder barn.

Medicinteknikföretaget Atos Medical AB i Hörby, några mil nordost om Lund, går in på en ny marknad med en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad