måndag 2 oktober 2023

inloggad som

NetGallery startar e-handel för dansk konst

På måndag öppnar NetGallery ApS i Köpenhamn konstförsäljning över nätet. Än så länge vänder man sig enbart till den danska marknaden, men inom ett halvår räknar man med att starta i Sverige för att sedan fortsätta expansionen till Tyskland och Storbritannien. Målet är att på sikt bli en e-handelsplats för konst i hela Europa.

NetGallery.dk har varit igång sedan december förra året, men fram tills nu har innehållet på sajten endast varit presentationer av konstnärer, gallerier och konstutställningar i Danmark. Förutom den mest grundläggande informationen får gallerierna betala för att vara med. Det har gjort att NetGallery redan går runt, utan tillskott av riskkapital. Dessutom har sajten redan gott om besökare.

När man nu drar igång sin e-handelssatsning skiljer man sig alltså från många andra e-handelsföretag, som snabbt vill lansera en sajt och sedan lika snabbt sälja den för att tjäna stora pengar.

NetGallery, som ligger i forskningsparken Symbion, har i stället valt att bygga långsiktiga kontakter med gallerier och konstnärer, något som inte varit helt lätt enligt VD Peter Røstbjærg. Konstbranschen präglas av många affärer under bordet, vilket inte fungerar vid e-handel där betalningen dras direkt från ett bank- eller kreditkort.

Chansen för konstnärerna ligger i stället i att de når en betydligt större marknad än de annars skulle ha gjort samtidigt som NetGallery tar lägre provision än traditionella gallerier. Vinsten för köparna är att de via Internet får tillgång till konstverk även i andra delar av Danmark. Den verkliga potentialen i idén visar sig därför först den dag NetGallery har lyckats bygga upp ett europeiskt nätverk där man kan söka efter konst i flera länder samtidigt.

NetGallery står för alla kontakter mellan kund och konstförsäljare.

På måndag öppnar NetGallery ApS i Köpenhamn konstförsäljning över nätet. Än så länge vänder man sig enbart till den danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad