tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Danskarna besöker sällan Skåne

En ny undersökning avslöjar en hittills förbisedd barriär för Öresundsintegrationen:

Danskarnas kunskaper om de gamla danska landområdena i Skåne är starkt begränsade, eftersom besök på tvärs över Sundet är ytterst sällsynta.

Mer än fyra av fem danskar kommer mycket sällan eller aldrig till Skåne, avslöjar resultatet av undersökningen, som Rapidus har genomfört i samarbete med analysinstitutet Zapera.com i Köpenhamn. 503 danskar i Köpenhamns kommun, Frederiksberg kommun, Köpenhamns Amt och Frederiksborg Amt har deltagit i undersökningen som genomfördes via Internet under perioden 20-22 juni.

Å andra sidan har en majoritet av de danskar som faktiskt besökt Skåne gjort det under de sista 18 månaderna.

Medan skåningarna gärna betraktar och utnyttjar Köpenhamn som alternativ huvudstad så saknar danskarna alltså ett motsvarande intresse för Skåne.

26,7 procent av de tillfrågade danskarna besöker Skåne en till tre gånger om året. Lägger man till gruppen som besöker Skåne ännu mer sällan – eller aldrig – utgör de sammantaget 86,7 procent av danskarna. Nära 20 procent, var femte person i Köpenhamnsområdet, svarar att de aldrig besöker Skåne.

Helsingborg visar sig vara klart populärast att besöka. På frågan om vilka av städerna Malmö, Lund och Helsingborg som man besökt under de senaste tolv månaderna svarade 37,9 procent att de besökt Helsingborg, medan 28,7 procent besökt Malmö. Intresset för att besöka Lund visar sig däremot vara betydligt lägre, bara knappt åtta procent uppger att de besökt staden under det sista året.

Intresset för Skåne tycks dock öka. I gruppen som har besökt Skåne någon gång svarar hela 42,4 procent att de gjort det så sent som under första halvåret i år. Ytterligare 27,6 procent besökte Skåne senast förra året.

Tittar man slutligen på orsakerna till att danskarna kommer till Skåne, så är den största enskilda orsaken semester eller helgbesök. 22,5 procent uppger det som orsak, medan 13,5 procent av besöken är jobbrelaterade. Nära 11 procent uppger att de besöker familj eller vänner på den skånska sidan. Bara knappt tre procent av besöken är kopplade till undervisning. 32,4 procent har valt svarsalternativet ”Andra orsaker”.

En ny undersökning avslöjar en hittills förbisedd barriär för Öresundsintegrationen: Danskarnas kunskaper om de gamla danska landområdena i Skåne är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad