fredag 29 september 2023

inloggad som

Sigmas VD startar IT-kuvös i Malmö

IT-koncernen Sigmas VD Dan Olofsson är en av fyra grundare till en ny kuvösverksamhet, Virtual Business House, som startar i Malmö 1 juli.

Inriktningen är mobila IT-lösningar, alltså inte begränsat till mobilt Internet, och upptagningsområdet sträcker sig även in på den danska sidan av Öresundsregionen. Mellan tio och tjugo nystartade företag får plats samtidigt i kuvösens tusen kvadratmeter stora lokaler i tre våningar på Slottsgatan 20, i nära anslutning till Malmö högskola.

Tonvikten kommer att ligga på mjukvaru- och tjänsteutveckling, inte så mycket på hårdvara, tror kuvösens VD och initiativtagare Sebastian Merlöv.

För fem år sedan startade han IT-företaget Absalon, som tidigare i år såldes till brittiska InfoBank för 375 miljoner svenska kronor. Nu vill han dela med sig av sina erfarenheter till nya entreprenörer och lämnar därför jobbet som InfoBanks Skandinavienchef.

Kuvösföretagen får tillgång till subventionerade lokaler och ett nätverk av rådgivare, riskkapitalister och annat stöd som en entreprenör behöver i starten. Virtual Business House går in med mellan hundratusen och en miljon kronor i startkapital i utbyte mot 10-40 procent av aktierna i bolaget.

I lokalerna på Slottsgatan kommer även corporate finance-företaget Balance Corporate Advisors, som är en annan av kuvösens grundare, att sitta.

Ambitionen är att omsättningen på företag i kuvösen ska vara hög. Mellan tre och nio månader, räknar Sebastian Merlöv med. Sedan ska företagen vara flygfärdiga och redo att skaffa sig egna lokaler och kanske ytterligare riskkapital.

Tre företag är redan klara för inflyttning vid starten 1 juli: Jway (se separat artikel), ProImEx och See You. Ytterligare ett par företag kommer direkt efter sommaren. Sammanlagt räknar Sebastian Merlöv med att ha investerat i tio projekt före årsskiftet.

Den fjärde grundaren till kuvösen är Mats BC Ohlsson, auktoriserad revisor på KPMG och ägare till fastigheten på Slottsgatan. Tillsammans har de fyra grundarna satsat tre miljoner kronor i kuvösen.

Dessutom har en nyemission nyligen genomförts som ger företaget ytterligare tio miljoner kronor. Vilka nya ägare som gått in är än så länge hemligt.

— Det handlar om nyckelpersoner inom IT-branschen och riskkapitalbranschen, säger Sebastian Merlöv.

IT-koncernen Sigmas VD Dan Olofsson är en av fyra grundare till en ny kuvösverksamhet, Virtual Business House, som startar i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad