lördag 30 september 2023

inloggad som

Java-specialister först på plan i nya IT-kuvösen

Jway, ett konsultföretag helt inriktat på Java-lösningar, är ett av de första företagen i nya IT-kuvösen Virtual Business House i Malmö (se separat artikel).

Anledning till att Jway flyttar in i kuvösen är att företaget vid sidan av den lönsamma konsultverksamheten tänker satsa på att utveckla färdiga Java-komponenter för försäljning över Internet.

Genom att återanvända färdiga lösningar som byggmoduler går det snabbare att bygga nya lösningar. Dessutom ökar kvaliteten, eftersom man vet att byggstenarna fungerar sedan tidigare. Det ger möjlighet att ta betalt för levererade lösningar, i stället per konsulttimme. I andra fall kan det till och med bli aktuellt att bjuda vissa kunder på arbetet, mot att Jway får rätt att ensamma sälja vidare de nya komponenter som växt fram utifrån en kunds behov.

— Konsultverksamheten är självbärande, men för att få fart på komponentsidan måste vi få tillfört kapital, säger Thomas Dagsberg, en av de fyra grundarna av Jway med bakgrund på konsultföretaget CQM i Malmö.

Dessutom känner Jway behov av managementstöd inom sin nya inriktning.

Virtual Business House har satsat en halv miljon svenska kronor i Jway och ser också samarbetsmöjligheter mellan Jway och övriga kuvösföretag.

Jway siktar på att växa snabbt. Några personer är under anställning just nu och vid slutet av året räknar man med att vara tolv anställda, för att redan till nästa sommar ha dubblerat antalet.

Vid det laget ska även en etablering i Köpenhamn vara genomförd. I vilket form det blir är ännu inte bestämt, det kan bli genom ett säljkontor eller genom någon form av partnersamarbete.

Samtliga konsulter hos Jway är certifierade av Sun Microsystems.

Java är mer än bara tekniken bakom snurrande symboler på hemsidor och används till exempel i produkter till framtidens så kallade intelligenta hem, inom bilindustrin och till andra industriella tillämpningar, berättar en av de andra grundarna, Stefan Printz.

En av de stora fördelarna med Java är att tekniken är oberoende av operativsystem, en färdig lösning fungerar oavsett vilken typ av dator man använder den på.


[Företaget har senare ändrat namn till Jayway.]

Jway, ett konsultföretag helt inriktat på Java-lösningar, är ett av de första företagen i nya IT-kuvösen Virtual Business House i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad