lördag 30 september 2023

inloggad som

Erysave skapar bättre metod för blodrening

Erysave, ett av de nya Växthusföretagen på Ideon, ska utveckla en ny typ av blodreningsutrustning.

— Vår metod kommer vara enklare att använda än tidigare blodreningsmaskiner. Dessutom kommer vår maskin att vara betydligt mindre än de som finns ute på marknaden idag. Det är väsentligt eftersom det i operationssalar ofta är trångt, säger VD Henrik Jönsson som är läkare och den som står bakom idén.

Det är vid stora operationer som det finns behov av att rena blod. Idag är det inte ovanligt med någon form av hjärnpåverkan efter stora operationer och enligt Henrik Jönsson finns det förhoppning om att bättre blodreningsutrustningar ska kunna minska dessa skador.

Under det närmaste året hoppas Erysave på att kunna utveckla en prototyp, medan en färdig produkt ligger minst ett par år framåt i tiden.

Genom NUTEKs villkorslån har Erysave fått 1,5 miljoner svenska kronor. Tillsammans med en såddfinansiering har nu företaget pengar att utveckla en prototyp. Företaget har även börjat se sig om efter riskkapital till nästa steg i produktutvecklingen.

Ägare till Erysave är de fem grundarna: Henrik Jönsson som äger 57%, Lennart Sjölund, VD för Jostra i Sverige, Mats Allers, medicintekniker, Hans Persson och Thomas Laurell både professorer på Lunds tekniska högskola, LTH.

Närmast ligger nu att anställa en utvecklingschef. Dessutom planerar företaget att låta ett antal teknologer från LTH göra sitt examensjobb genom att utveckla Erysaves idé.

Erysave, ett av de nya Växthusföretagen på Ideon, ska utveckla en ny typ av blodreningsutrustning. — Vår metod kommer vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad