tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Sören Gylls investeringsfond ny storägare i Fåhraeus-företaget CellaVision

Investeringsfonden H&B Capital går in som näst största ägare i Ideon-företaget CellaVision. I en riktad nyemission satsar fonden 50 miljoner svenska kronor i företaget, som utvecklat en metod för automatiserad bildanalys av vita blodkroppar.

Dessutom satsar företagets grundare Christer Fåhraeus tillsammans med Atle Företagskapital, Centrecourts Tillväxtdepå nr 1 och Svenska Kyrkan ytterligare 25 miljoner kronor i bolaget.

Totalt nyemitterar CellaVision 1,4 miljoner aktier till kursen 55 kronor.

Kapitalet behövs när CellaVision nu går in i marknadsfasen. Förutom huvudprodukten DiffMaster finns även Internettjänsten CellAtlas, där referensdatabasen med tusentals cellbilder kan användas som uppslagsbok.

H&B Capital är en nystartad investeringsfond med förre Volvochefen Sören Gyll i spetsen och 6:e AP-fonden och Skandia som större investerare. Investeringen i CellaVision är fondens tredje hittills och den andra i ett Ideon-företag på mycket kort tid. Nyligen satsade fonden 60 miljoner svenska kronor i forskningsbolaget Probi, som bland annat utvecklat hälsodrycken ProViva med bakteriekulturen lactobacillus plantarum 299v.

Lars Gatenbeck, VD för H&B Capital, tar plats i CellaVisions styrelse i och med nyemissionen. Han har en bakgrund som sjukhusdirektör vid Karolinska sjukhuset i Stockholm och har varit vice VD för läkemedelsbolaget Pharmacia.

— Vi har letat efter institutionella investerare som ska kunna ta en aktiv del i bolaget. Lars Gatenbeck kan med sitt internationella kontaktnät och bakgrund inom både sjukvården och industrin bidra stort när CellaVision snabbt ska ut på världsmarknaden, säger CellaVisions VD Yvonne Mårtensson till Rapidus.

Efter nyemissionen ser listan över de största ägarna i CellaVision ut så här:

  • Christer Fåhraeus (19 %)
  • H&B Capital (18 %)
  • Atle Företagskapital Kompanjonfond KB (12 %)
  • Förvaltnings AB Metallica (11 %)
  • Centrecourt inklusive Tillväxtdepå nr 1 KB (3 %)

Totalt har bolaget knappt 300 aktieägare.

Investeringsfonden H&B Capital går in som näst största ägare i Ideon-företaget CellaVision. I en riktad nyemission satsar fonden 50 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad