måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Teknikbrostiftelsen gjorde jätteklipp i Altitun

Teknikbrostiftelsen i Lund har gjort sin bästa aktieaffär någonsin genom att den amerikanska koncernen ADC Telecommunications för en tid sedan köpte upp Altitun i Järfälla för hela åtta miljarder kronor.

Stiftelsen hade en mindre ägarandel som vid försäljningen nyligen gav en aktiepost i Nasdaqnoterade ADC Telecommunications. Värdet på den posten motsvarar idag cirka 110 miljoner svenska kronor. Teknikbrostiftelsens lilla post i Altitun har därmed på mindre än två år gett en värdeökning på drygt 108 miljoner kronor.

Altitun sysslar med laserbaserade avancerade transmissionslösningar som syftar till att öka kapaciteten i befintliga fiberkablar. Företaget startades för drygt tre år sedan av tre forskare från Electrum i Kista. Lennart Ramberg är VD.

Teknikbrostiftelsen i Lund är delägare i Innovationskapital, som redan 1998 köpte aktier i Altitun. Teknikbrostiftelsens andel av aktieposten bokfördes till ett värde av 1,7 miljoner svenska kronor. ADC Telecommunications betalade för uppköpet med egna aktier.

Teknikbrostiftelsen i Lund är en av sju regionala stiftelser som skapades ur de gamla svenska löntagarfonderna för att öka samarbetet mellan universitet, högskolor och näringslivet. Den här stiftelsen verkar i södra Sverige. VD är Sven-Thore Holm, som också är VD för Teknopol AB.

Teknikbrostiftelsen i Lund har gjort sin bästa aktieaffär någonsin genom att den amerikanska koncernen ADC Telecommunications för en tid sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad