torsdag 28 september 2023

inloggad som

Precise Biometrics hoppas på draghjälp från Microsoft

Lundaföretaget Precise Biometrics, som utvecklar säkerhetslösningar baserade på kontroll av fingeravtryck, sätter stort hopp till Microsoft. Programvarujätten har nämligen utlovat att kommande versioner av Windows ska stödja olika biometri-lösningar från början, något som gör tekniken enklare att använda och kan leda till ett genombrott för Precise Biometrics och andra företag inom biometri-branschen.

— Det är helt underbart för ett företag som vårt, det driver hela efterfrågan. Användarna ska bara kunna plugga in våra läsare och köra, säger Peter Höjerback, VD på Precise Biometrics.

Företaget har dessutom blivit uppmanade av Microsoft att lämna in sina produkter för testning, så att de kan bli Microsoft-certifierade.

Även förslag om att lagstifta om elektroniska signaturer kan på sikt komma att gynna Precise Biometrics, som upplevt en mycket spännande vår. Företaget har gått över i marknadsfasen inom affärsområdet IT/Internet-säkerhet och har över 300 kunder runt om i världen.

Tidigare i år öppnades ett kontor utanför Washington D C i USA. I en nära framtid kan det bli aktuellt att öppna ytterligare kontor utomlands, även om företaget främst jobbar via lokala distributörer och partners.

Asien är sannolikt den världsdel som står överst på listan över nya kontor. Flera pilotinstallationer har gjorts inom bank- och finansvärlden i Asien och i mars blev det klart med ett distributionsavtal med taiwanesiska Tai-Hao, som är en av världens största tangentbordstillverkare. Tanken är att integrera Precise Biometrics tekniska lösningar i tangentborden från Tai-Hao.

Nettoomsättningen för första kvartalet i år var visserligen bara en halv miljon svenska kronor, men det är å andra sidan lika mycket som under hela förra året. Håller försäljningen i sig under resten av året skulle det innebära en omsättningsökning med 400 procent. Sannolikt blir det mer, eftersom försäljningen just kommit i gång och troligen fortsätter öka under överskådlig tid.

Samtidigt kommer antalet anställda att öka från omkring 40 i dag, till cirka 60 vid slutet av året, bedömer Peter Höjerback.

Företaget hämtade in 39 miljoner i nytt kapital från SEB Fonder och grundarna till Icon Medialab i början av året, för att klara expansionen och de fortsatta utvecklingskostnaderna. Pengarna räcker året ut, men det kan ändå bli aktuellt med ytterligare en nyemission i år, i samband med att Precise tar steget upp från SBI-listan till Stockholmsbörsens O-lista. Planen är att det ska ske under hösten, bekräftar Peter Höjerback.

Företaget går än så länge back och kommer att fortsätta göra det åtminstone i år och nästa år, främst beroende på fortsatta utvecklingskostnader.

Än så länge är det bara affärsområdet för IT/Internet-säkerhet som nått kommersialiseringsfasen.

När det gäller dörrar och inpasseringssystem räknar företaget med att kunna presentera nyheter under hösten.

Dessutom finns ett affärsområde för elektroniska produkter, till exempel mobiltelefoner och handdatorer. Här kommer det att dröja längre innan vi får se några resultat. Dels är behovet av säker identifiering inte så stort så länge inte fler gör affärer över mobilt Internet, dels handlar det här om rena licensaffärer varför nyheterna kommer dröja tills en mobiltillverkare är redo att presentera en ny telefonmodell med teknik från Precise Biometrics. Täta kontakter pågår med flera av de ledande mobiltelefontillverkarna, uppger Peter Höjerback.

De största ägarna i Precise Biometrics var per den 31 maj i år:

  • Christer Fåhraeus, grundare (16 %)
  • Nils Bernhard, grundare (11 % via bolag)
  • SEB Fonder (7 %)
  • Länsförsäkringar Skåne (4 %)
  • Banco Fonder (4 %)
  • Mårten Öbrink, grundare och vice VD (3 %)

Lundaföretaget Precise Biometrics, som utvecklar säkerhetslösningar baserade på kontroll av fingeravtryck, sätter stort hopp till Microsoft. Programvarujätten har nämligen utlovat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad