tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Bioras Emdogain sätts in mot utslagna tänder

Biora i Malmö lanserar ett nytt användningsområde för sin produkt mot tandlossning, Emdogain. Presentationen sker vid en konferens i Oslo på midsommarafton.

Emdogain ska i fortsättningen även kunna användas vid utslagna tänder, så kallat tandtrauma, för att tanden ska läka fast bättre. Studier tyder på positiva effekter vid användning av Emdogain, som minskar risken för att tanden växer ihop med käkbenet, tandroten bryts ner och kronan så småningom faller av.

Det nya användningsområdet för Emdogain är godkänt i Europa och Kanada.

På Biora vill man inte spekulera i hur stor marknaden är för det nya användningsområdet. Olyckor med utslagna tänder drabbar främst ungdomar och är inte jättevanliga, men samtidigt handlar det om minuter att få tanden på plats igen när det väl har hänt.

Potentialen ligger i om Biora kan få ut informationen att Emdogain hjälper tanden att växa fast igen, så att varje tandläkare alltid har en förpackning hemma som en försäkring, menar Bioras informationschef Mikael Sjöblom. Det skulle i så fall vara en i huvudsak ny målgrupp, eftersom Emdogain i dag främst används av parodontologer.

Men redan före Oslokonferensen väntar internationell uppmärksamhet för Biora. I samband med Europerio, en stor europeisk konferens för parodontologer och andra specialister på tandlossning, i Bryssel 8-11 juni kommer resultaten av flera nya studier på Emdogain att presenteras. Studierna gäller det ursprungliga användningsområdet för Emdogain, svår tandlossning, och resultaten styrker tidigare positiva resultat.

Bioras försäljning ökade under första kvartalet i år med 23 procent till 21,1 miljoner svenska kronor jämfört med 17,2 miljoner under motsvarande period förra året.

Ökningen har framför allt skett på den amerikanska och den japanska marknaden där ökningstalen varit 71 respektive 77 procent.

Samtidigt minskade försäljningen i Tyskland med 24 procent och i Norden med 16 procent under perioden.

Resultat före skatt förbättrades från -20,8 miljoner kronor första kvartalet 1999 till -16,9 miljoner i år.

Biora i Malmö lanserar ett nytt användningsområde för sin produkt mot tandlossning, Emdogain. Presentationen sker vid en konferens i Oslo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad